Mesajı Okuyun
Old 08-01-2012, 22:21   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Turhan Demiroğlu
Kiralanan satış yoluyla el değiştirdiğinde, kiranın ödeme günleri de muayyen ise, kiracının satış tarihinden sonrasına ilişkin kiraları ödememesi durumunda temerrüdüne esas alınacak tarih:
  • Satışı ve yeni maliki -adresiyle birlikte- ÖĞRENDİĞİ tarih mi (öğrendiğini beyan etmektedir);
  • Yeni malikin satışı ve kiraların faiziyle birlikte kendisine ödenmesi gerektiğini ihbar ettiği tarih midir? (öğrenme tarihinden sonraki bir tarihtir)
Saygılarımla...

Yargıtay 6 HD, 27.01.1997 T., E: 1997/300, K: 1997/500: "Davalı; 1.10.1996 günlü oturumda, eski malikle aylık kira bedelinin 1.200.000 TL. olması konusunda anlaşma yaptıklarını, bundan 10 gün sonra kiralananın davacıya satıldığını, davacının eniştesinin gelerek kendisine kira bedelini 1.500.000.TL.'ye çıkardıklarını söylediğini, kendisinin de daha 10 gün önce 1.200.000.TL. üzerinden eski malikle anlaştıklarını, artırmayı kabul etmeyeceğini söylediğini kabul etmiştir. Bu ifadeden davalının bu yerin davacı tarafından satın alındığını bildiği, buna rağmen istenilen kira bedeli fazla geldiği için ödeme yapmadığı anlaşılmaktadır. Yeni malikin kim olduğu davalı tarafından bilinen durumlarda ayrıca ihbar veya ihtara gerek yoktur. Davalının, en azından kendinin de kabul ettiği miktardaki kirayı ödemesi gerekir. Verilen 30 günlük süre içerisinde bir ödeme yapılmadığı anlaşıldığı ve davalı tarafından da kabul edildiğine göre, temerrüt olgusunun gerçekleştiğinin kabul edilmesi gerekir. Bu nedenle tahliye isteğinin reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır..."

P.S: Kanaatimce kiracıya, hem yeni malikin hem de kira bedelinin artık yeni malike ödemesi gereğinin ihbarı veya (ihbarın yapılmadığı hallerde) kiracının, bu iki hususu da bildiğinin kanıtlanması gerekmektedir.

Saygılar...