Mesajı Okuyun
Old 06-01-2012, 10:13   #6
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan KARAKÜLAH
Merhabalar,

Sayın Adli Tip verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, sanırım meslektaşımız burada işverenin onayı dışında işçinin mesaiye kalması durumunda fazla mesai ücret ücreti ödemenmeyeceğinin değil fazla mesai ücreti yerine izin kullanılmasının yazılmasının geçerliliğini sormak istedi. Bu durumda işveren fazla mesai ücretinin, ücrete dahil olmadığını kabul etmiş fakat iş kanunun 41. maddesi ile işçiye bırakılan dilerse fazla mesai ücreti, dilerse dinlenme süresi tanınması seçimlik hakkını işveren kullanmaktadır. Bu husus 41. madde hükmüne aykırı kanaatindeyim.

Öncelikle teşekkür ederim.
Gerçekten soruyu eksik okumuşum ve/veya yanlış anlamışım.

Bu durumda düşüncemi yeniden paylaşmak isterim.

Sayın Av. İbrahim Yiğit'in düşüncesi de elbette savunulabilir, bana da çok uzak bir düşünce olarak gelmemektir. Lakin işçi lehine yorum ilkesiyle baktığımızda bu ne kadar mümkün olabilecektir. Öte yandan, iş sözleşmesinin başlangıcında sözleşmeye konulmuş bu hüküm işçinin ne kadar özgür bir iradesini yansıtmaktadır? Keza bu sözleşme hükmüyle işçi ne kadar süre bağlı kalacaktır gibi sorular karşısında, net bir cevap verebilmek benim için güç görünüyor. Zira yasanın kaleme alınışından, işçinin bu seçim hakkını fazla mesaiyi yaptıktan sonra kullanacağı izlenimi de doğuyor gibi.

İlgili Yönetmelik'te şöyle bir hüküm var:

Alıntı:
İŞ KANUNUNA İLİŞKİN FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
Alıntı:
Serbest Zaman
Madde 6 - Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
İş sözleşmesine konan hüküm işçinin yazılı bir başvurusu olarak değerlendirilebilir mi?

Tüm bu soru işaretleri karşısında, somut olayın tüm yönleriyle değerlendirilmesi suretiyle ve işçi lehine yorum ilkesi gözardı edilmeksizin bir cevap verilebileceğini düşünüyorum.

Saygılarımla,