Mesajı Okuyun
Old 05-01-2012, 23:42   #5
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan KARAKÜLAH
Merhabalar,

Sayın Adli Tip verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, sanırım meslektaşımız burada işverenin onayı dışında işçinin mesaiye kalması durumunda fazla mesai ücret ücreti ödemenmeyeceğinin değil fazla mesai ücreti yerine izin kullanılmasının yazılmasının geçerliliğini sormak istedi. Bu durumda işveren fazla mesai ücretinin, ücrete dahil olmadığını kabul etmiş fakat iş kanunun 41. maddesi ile işçiye bırakılan dilerse fazla mesai ücreti, dilerse dinlenme süresi tanınması seçimlik hakkını işveren kullanmaktadır. Bu husus 41. madde hükmüne aykırı kanaatindeyim.

Soruyu doğru anladığınız için tebrik ediyorum. Ancak cevabın doğru olduğundan biraz şüpheliyim

Normatif dayanağın ilgili kısmı :

"Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır."

Görüldüğü üzere seçimlik hak yasal olarak işçiye verilmiş olmakla birlikte, maddenin mefhumu muhalifinden işçiye verilen bu seçimlik haktan işçinin vazgeçebileceği (zira kanun "isterse" dediğine göre, işçinin "istememe" halinin geçerliliğini kabul etmiş demektir) düşünülebilir. Yine metnin son kelimesi "..ebilir" denilerek aksinin mümkün olabileceği de kabul edilmiştir. O halde işçi, iradesini beyan eden sözleşme ile, yapacağı fazla çalışmanın ücretinin ödenmesi yerine, buna karşılık tekabül eden süreyi izin olarak kullanmak istediğini sözleşme ile kabul etmiş ise artık bu süreyi izin olarak kullanmak zorundadır düşüncesi bende daha ağır basmaktadır. Saygılar.