Mesajı Okuyun
Old 03-01-2012, 18:26   #3
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Mezopotamyalı
Bir iş yerinde 10 yıldır kiracı olan, bu kiracılığı her yıl yeni-1 senelik kontrat yapılmak suretiyle yenilenen müvekkilim, mal sahibinin ölümünün ardından mirasçılar tarafından, söz konusu yerden tahliye edilmek istenmektedir.
1- 4 mirasçıdan biri dahi tahliye edilmesini istemezse müvekkilim lehine bir durum doğar mı?
2- Müvekkil her sene yenilenen sözleşmenin ardından, kira sözleşmesinden 3-4 gün sonraki tarihli olacak şekilde noterden düzenlenmiş tahliye taahhüdü vermiştir murise. Söz konusu taahhüd mirasçılar tarafından kullanılacak olursa, her kontrattan sonra düzenlenmesi baskı unsuru açısından müvekkilim lehine olur mu? Bu hususta son uygulamalar nasıl?
3- Mirasçılardan birinin hissesini müvekkilim alması mümkün mü?
4- Müvekkilim hakkını aramak ister ve kendi isteğiyle çıkmak istemezse, mirasçıların açacağı dava veya takipler de kazanma şansları nedir? Bu takip veya davaların İstanbul gibi bir yerde ortalama süresi nedir? Müvekkilim haksız bulunursa aleyhine hükmolunacak ortalama yargılama gideri nedir?
5- Kira sözleşmesinin tapuya şerhinin usulü nedir. Müvekkil bizzat kendi tapuya giderek mi bu şerhi koyduruyor?

6- Müvekkilimin yapacağı en mantıklı şey nedir? Çıkmak dışında Kendisi bu yeri almak da istemektedir ancak bu hususta da mirasçılar arası çatışma vardır. Bu husus da bir önceliği var mıdır?

1- Paylı mülkiyete geçilmişse, pay ve paydaş çoğunluğuna sahip kimseler dava açabilir. Geçilmemişse, yukarıdaki 1.no.lu cevaba katılıyorum.

2- Kiracının mecurda otururken verdiği tahliye taahhüdü Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.

3- Diğer mirasçıların önalım hakkının bulunduğu hatırda tutularak, kiracı mirasçının hissesini satın alabilir.

4- İştirak halinde mülkiyet sözkonusu ise ve mirasçılardan birisi müvekkilden yana tavır takınıyorsa, açılacak dava red olacaktır. Müşterek mülkiyete geçilmişse, pay ve paydaş çoğunluğu sağlanacağından(ve dahi taahhüdün usulüne uygun olduğu varsayılarak), dava kabul olur.

Yargılama giderlerinin miktarını bilmek için müneccim olmak gerekir. Çünkü kira miktarını yazmamışsınız. Malum harç ve vekalet ücreti nispidir.

5- Kontrat Noterde yapılmış olsaydı ve "taraflar tek başına tapuya şerh verebilir" hükmü olsaydı müvekkiliniz tek başına tapuya gidip şerh koydurabilirdi.

7- Yukarıda verilen cevaba katılıyorum.