Mesajı Okuyun
Old 03-01-2012, 13:36   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Metin,
Alıntı:
Yazan Av. Hulusi Metin
...Tapuda şirket lehine İPOTEK işlem yapılırken, istenilen evrakların (Tapu K.m.2 uyarınca Ticaret Odası’ndan alınan Belge, Faaliyet belgesi gibi) işlem tarihli olmasının (bilmediğim)yasal gerekçesi var mıdır?

3.Olayda:

3.1.Tapu müdürlüğü Aralık 2011 tarihli belgeleri kabul etmeyip, işlem tarihli (02.01.2012) olmasını talep ediyor

3.2.Yönetmelik m.4/10 uyarınca “belge içeriğinde bir değişiklik olmadığı” yetkili temsilci tarafından beyan edildiği halde bu beyanı da kabul etmiyor!...

Tapunun dayanak yaptığı madde:

Tapu Kanunu m.2: "...Ticaret Şirketleri bu belgeyi ticaret sicil memurundan alırlar."

Ticaret Sicili Tüzüğü m.104: "Bir unvanın ve işletmenin tescili halinde ilgiliye bir sicil tasdiknamesi verilir ve bu tasdiknameye şu cihetler yazılır.

a) Ticaret unvanı;
b) Merkezin adresi (Şubelerin tescilinde şubenin adresiyle beraber merkezin adresi de yazılır).
c) İşletmenin uğraştığı işler,
ç) İşletme sahibinin hüviyeti (Hükmi şahıslarda hükmi şahsın mahiyeti).
d) (Değişik: 98/11548 - 29.7.1998) Belge düzenlendiği sırada işletmeyi temsile yetkili olanlar,
e) Sicil memurluğunun adı, vesikanın verildiği tarih, memurun sicil numarası ve imzası ve memurluk mühürü.

Bu vesika verildiği tarihten itibaren bir yıl için muteber olup yıl sonunda sicil memuruna getirilir. Memur kayıtlarda yapılmış değişikliklerin vesikaya aksettirilmesi lâzımgeldiği takdirde bu değişiklikleri yapar ve (Görülmüştür, değişikliklerle muteberdir) sözlerini yazarak yeniden imza ve tarih atarak mühürler. Herhangi bir değişiklik gerekmediği takdirde (Görülmüştür, değişiklik yoktur) sözlerini yazar, imza ve tarih atarak mühürler.
İlgilinin eski tasdiknameyi herhangi bir sebeple getirememesi halinde yeniden tasdikname verilir.

Memur tarafından görülmüş olan tasdikname yine bir yıl için muteberdir. Vesika üzerinde yer mevcut oldukça ikinci fıkradaki muameleler tekrarlanır (T. Ticaret K. 69).

İlgililerin veya diğer kimselerin yukarki kayıtlardan başka kayıtların bulunduğunu veya bulunmadığını göstermek üzere tasdikname istemeleri halinde isteğe ve kanun ve Tüzük hükümlerine göre doldurulacak tasdiknameler verilir. (T. K. 37 fıkra 2) ve bu tasdiknameler de tasdiknameye yazılacak cihetler hakkında ileri sürülen isteğin muhtevası ve tasdikname metnini ancak istekte anılan cihetler hakkında muteber olduğu açıkca yazılır."

Saygılar...