Mesajı Okuyun
Old 25-12-2011, 22:55   #4
Av. Ö.Erol Yavuz

 
Varsayılan Elektromanyetik alanlar, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon

Hangi yönetmelikten bahsettiğinizi açıklamamışsınız. Konu, ülke hukuku için çok yeni ve gelişime açık, bende bazı yönleri itibarıyla benzerlik gösteren bir kaç dava yürütüyorum. Dilekçelerimde yazılı bazı pasajları aşağıya ekliyorum. Konunun gelişimine katkıda bulunacağını umarım.

“....Konuyla ilgili Elektrik Kuvvetli Akımlar Yönetmeliği ise bu elektromanyetik alanlar bakımından herhangi bir güvenli yaklaşma mesafesi, güvenlik koridoru öngörmemekte, sadece can ve mal emniyeti bakımından düşünülmekle birlikte ancak dokunma esasına dayalı ve sadece elektrik alanlar için öngörülen en küçük değerleri düzenlemektedir. Takdir edileceği gibi mevzuatta bilimsel gerçeklere uygun bir düzenlemenin olmayışı elektromanyetik alanların oluşmayacağının göstergesi değildir. Öte yandan, elektromanyetik alanlara güvenli yaklaşma mesafesinin düzenlenmemiş olması yine böyle bir mesafe ihtiyacının bulunmadığını da ortaya koymayacaktır.

Kamu Yararı kararından sonra, 24.07.2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyonun Olumsuz Etkilerinden Çevre Ve Halkın Sağlığının Korunmasına Yönelik Alınması Gereken Tedbirlere İlişkin Yönetmelik'te daha önce mevzuatta yer almamış, sınırlı da olsa bazı düzenlemelerin yapılmaya başlandığı görülmektedir.

Konunun ele aldığımız yönüyle ilgili olarak, davalı idare her ne kadar yapılan kamulaştırmanın mevzuata uygun olduğunu belirtmekteyse de mevzuata uygunluktan sadece Elektrik Kuvvetli Akımlar Yönetmeliğini anlamakta ve tarif etmekte, diğer yandan kamulaştırmanın uygulanma biçimi itibarıyla mutlak surette dikkate alınması gereken enerji iletim hattı altındaki elektromanyetik alanların insan, bitki, hayvan ve çevreye olan etkilerini, bu hususta mevzuatta yapılan yetersiz bile olsa yeni düzenlemeleri, bilimsel gerçekleri dikkate almamaktadır.

Konuyu biraz daha açıklayıcı olması, elektromanyetik alanların insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkilerini tarif etmesi açısından yakın zamanda yapılan ve İstanbul Tabip Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, İstanbul Barosu'nca düzenlenen “Çevre ve Halk Sağlığı için Emanet 2011 - Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu” sonuç bildirgesini de dilekçemize ekliyoruz. ...”
( http://www.emo.org.tr/genel/bizden_d...i=10164&sube=0 )

Faydalı olmasını dilerim.

Saygılarımla.