Mesajı Okuyun
Old 21-12-2011, 16:36   #4
Admin

 
Varsayılan

Yargıtay'ın erken tahliyeden kaynaklanan tazminat şartlarının oluşabilmesi için
1- Mecuru teslim aldıktan sonra kiralamak için gayret göstermiş ama bir süre kiralayamamış olmalısınız. Mecurun zilyetliği şu anda sizde olduğuna göre bu gayreti göstermeye başladınız mı? Mesela kiralık tabelası asıldı mı? Bu çabayı göstermiyorsanız veya kiralamayı denediğinizde mecur kiralanırsa "zararınız oluşmadığından" tazminatın şartları da doğmayacaktır.
2- Akdin feshinin haksız fesih niteliğinde olması gerekir. Siz kiracıya belirli süre önce tek taraflı akdi fesih yetkisini sözleşme ile vermişsiniz, dolayısıyla akdin feshinin haklılığını tartışılabilir hale gelmiş. Şekil şartına uyulmadığı için akdin feshinin yine de haksız olduğu sonucuna katılıyorum ama 1. ve 2. maddelerdeki çelişki ve karışıklık nedeniyle haksız fesihten kaynaklanan haklarınızın 1 aylık kira bedeli ile sınırlı görülmesi de son derece olası, zira zaten o maddeye göre kiracı 1 ay önceden bildirip koşulsuz ve şartsız akdi HAKLI fesh edebiliyor. Dolayısıyla yargıtay'ın genel içtihadındaki boş kalan sürelere ilişkin tazminatı zaten kendi yaptığınız sözleşme ile otomatik 1 aylık tazminat ile sınırlamış oluyorsunuz.
3- Anahtarı teslim almış olmanızın da akdin feshine rıza gösterdiğiniz ve dolayısıyla haksız tek taraflı fesih değil, iki taraflı karşılıklı fesih gerçekleştiği şeklinde yorumlanması da olası.

Bu nedenlerle kısaca "uğraşmaya değmez" düşüncesindeyim, yine de şansınızı denemek isterseniz takdir sizin.