Mesajı Okuyun
Old 17-12-2011, 10:27   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın YİĞİT,

Alıntı:
Yazan Av. İbrahim YİĞİT
...borçlular vekili meslektaşım 12.12.2011 tarihinde yaptığı itiraz ile takibi durdurdu....Takip "emlak alım-satım sözleşmesi" başlıklı sözleşme ile satıcıya vekaleten hareket eden gerçek kişiye verilen kaporanın iadesi talebi ile başlatılmıştır. Ne var ki sözleşme, bir komisyon şirketi vasıtası ile yapılmış olup, sözleşmede hem komisyon şirketi adına hareket eden kişinin hem de satıcıya vekaleten ibaresi ile borçlu A'nın imzası bulunmaktadır. Takipte borçlu olarak hem satıcı, hem satıcıya vekaleten sözleşmeye imza atan A hem de komisyon şirketi borçlu gösterilmiştir. Davada husumeti yönelteceğim borçlu/borçlular konusunda şüphem bulunmakta olduğundan konu hakkındaki değerlendirmenizi talep ediyorum. Saygılarımla.

"Borçlular vekili" dediğinize göre, satıcı/satıcıya vekaleten hareket eden A/komisyon şirketi adına itiraz var ve her 3 borçlu için takip durdu şeklinde anlıyorum.

Sözleşmede imzası olanlar ise komisyon şirketi (adına yetkilisi A) ve satıcı (vekaleten A gerçek kişisi).

Takibe mesnet sözleşme başlığı "emlak alım-satım sözleşmesi" demişsiniz, sözleşme bir "komisyon sözleşmesi" mi veya geçersiz "taşınmaz satım sözleşmesi" mi var? (BK m.18: "Bir akdin şekil ve şartlarını tayininde, iki tarafın gerek sehven gerek akitteki hakiki maksatlarını gizlemek için kullandıkları tabirlere ve isimlere bakılmıyarak, onların hakikî ve müşterek maksatlarını aramak lâzımdır.).

Genel bilgi:

BK m.32: "Salâhiyettar bir mümessil tarafından diğer bir kimse namına yapılan akdin alacak ve borçları, o kimseye intikal eder..."

BK m.393: "...vekilin kendi namına ve müvekkili hesabına üçüncü şahıstaki alacağı, müvekkilin olur..."

BK m.156: "Bir kimse pey akçesi verdiği takdirde, bunu zamânı rücu olarak değil; belki akdin inikadına delil olmak üzere vermiş addolunur.

Hilâfına mahalli âdet veya mukavele olmadıkça, pey akçesini alan, matlubuna mahsup etmiyerek onu muhafaza eder.

Zamânı rücu şart edildiği halde, âkitlerden her biri akitten rücu salâhiyetini haiz addolunur. Pey akçesi vermiş olan rücu ederse, verdiğini terk eder ve pey akçesini almış olan rücu ederse, aldığının iki mislini iade eder."

Saygılar...