Mesajı Okuyun
Old 09-01-2007, 09:48   #1
Seyda

 
Varsayılan 'Şirket sırrı' Meclis'e ve mahkemeye verilecek

Bankalar ve şirketler, istendiğinde Meclis'e, mahkemelere ve denetçi kuruluşlara 'sır' niteliğindeki bilgilerini de verecek. Ancak, bu bilgileri alan kişi ve komisyonlar hukuki yaptırımlarla karşılaşabilecek

ANKARA Milliyet

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Ticari Sır, Banka Sırrı ve Müşteri Sırrı Hakkında Kanun Tasarısı'na göre; bankalar, ticari ve aracı kuruluşlar; TBMM, mahkemeler, başsavcılıklar ile denetim yapan idari makamların istedikleri bilgi ve belgeleri 'sır' olduğunu belirterek gizleyemeyecek.
Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, geçmişte 'ticari sırdır, banka sırrıdır' denilerek TBMM'deki pek çok soru önergesinin geri çevrildiğini anlatırken, bu alandaki yetersiz düzenlemeler nedeniyle tasarının hazırlandığını söyledi.
Çiçek, "TBMM'de bir banka veya ticari faaliyetiyle ilgili gizli yapılması gereken Meclis soruşturmaları ve araştırmaları gündeme gelecekse bu kuruluşlar gerekli bilgileri verecek" dedi. Çiçek, sızmaması için gizli bilgileri alan kişi ve komisyonların da belli cezai hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.
Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan tasarıda, "ticari sır, banka sırrı ve müşteri sırrı" kavramları ilk kez tanımlandı. Yapılan tanımlar şöyle:
Ticari sır: Şirketin faaliyetiyle ilgili, belirli sayıdaki mensupları tarafından bilinen, rakiplerince öğrenilmesi halinde zarar görme ihtimali bulunan, üçüncü kişilere ve kamuya açıklanmaması gereken, (...) mali, iktisadi, kredi ve nakit durumu, ar-ge çalışmaları, stratejisi, hammadde kaynakları, imalatının teknik özellikleri, fiyat politikaları, pazarlama taktikleri ve masrafları, pazar payları, müşteri potansiyeli ve ağları, sözleşme bağlantılarına ilişkin bilgi ve belgeler.
Banka sırrı: Bankanın yönetim ve denetim organlarının üyeleri, mensupları ve diğer görevlileri tarafından bilinen mali, iktisadi, kredi ve nakit durumu ile ilgili bilgilerle, bankanın müşteri potansiyeli, kredi verme, mevduat toplama, yönetim esasları, diğer bankacılık hizmet ve faaliyetleri, risk pozisyonlarına ilişkin bilgi ve belgeler.
Müşteri sırrı: Ticari işletme ve şirketlerin, bankaların, sigorta şirketlerinin, sermaye piyasası ve mali piyasalarda faaliyet gösteren aracı kurumların kendi faaliyet alanlarıyla ilgili olarak müşteriyle ilişkilerinde, müşterinin şahsi, iktisadi, mali, nakit ve kredi durumuna ilişkin doğrudan veya dolayısıyla edindikleri tüm bilgi ve belgeler.

Sır kalmayacak
Söz konusu sırlarla ilgili olarak getirilen düzenlemeler şöyle:
TBMM'nin gizli araştırma ve soruşturma oturumlarıyla araştırma ve soruşturma komisyonları müzakereleri, mahkemeler ve başsavcılıkların yürüttükleri kovuşturma ve soruşturmalar, denetim faaliyetleri için sır niteliğindeki belgeler yazılı olarak istenebilecek.
TBMM, mahkemeler ve başsavcılıkların istemesi halinde, sır sahibi, sır niteliğindeki belgeleri vermekle yükümlü olacak.
Mali ve idari denetimlerde, sır sahipleri, ancak zorunluluk doğması halinde, talep edilen bilgiyle sınırlı olarak sır niteliğindeki belgeleri vermek zorunda kalacak.

Hapis cezası
Sırları öğrenenler, belgelerin sır niteliği devam ettiği sürece, bunları yetkili kişiler dışındakilere açıklayamayacak. Belgeleri, menfaat sağlamak ya da zarar vermek amacıyla kullanamayacak. Aksi takdirde 3 yıla kadar hapis, beş bin güne kadar adli para cezasına mahkum edilecek.
Sır niteliğindeki bilgi ve belgeleri alan kamu görevlileri, bunları korumakla yükümlü olacak. Yükümlülüğe uymayanlar da 3 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.
Yükümlülüğe rağmen sır niteliğindeki belgeleri vermeyenlere de 2 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

'Enerji ihaleleri için 19 Ocak nihai tarih değil'Adalet Bakanı Cemil Çiçek, elektrik dağıtımının özelleştirilmesinin, geçmişte yargıya intikal etmiş konular dikkate alınarak detaylı incelendiğini belirterek, "19 Ocak nihai tarih değil. İnceliyoruz. Aksi takdirde fatura hükümete çıkarılıyor" dedi.
Çiçek, yapılan ancak askıya alınan ön başvuruların da inceleneceğini kaydetti.
Çiçek, hükümetin özelleştirme politikalarında herhangi bir tereddütünün söz konusu olmadığını ve bu konudaki kararlılıklarının devam ettiğini dile getirdi.
Elektriğin, vatandaşın hayatına ve üretime doğrudan etki eden bir konu olduğunu hatırlatan Çiçek, şöyle devam etti:
"Yarım saatlik elektrik sıkıntısı dahil hepimizin infial duyduğu bir olaydır. Böyle bir özelleştirme yapılırken geçmişte yaşanan tecrübeler var. Yeni dönemde özelleştirmeler yapılırken bir kısım hukuki eksikliklerin ortadan kaldırılması bakımından bu incelemenin iyi yapılması gerekiyor."
Çiçek, Enerji Bakanlığı'nın elektrik hatlarını yer altına aldığını, bugüne kadar bu alanda 800 trilyon liranın üzerinde bu alanda yatırım yapıldığını söyledi.
Çiçek, sosyal güvenlik reformuna ilişkin bir soru üzerine de, "Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesi yayınlandı. Nasıl bir düzenleme yapacağımızın sınırını bu gerekçeli karar teşkil ediyor. Anayasa hukukçularıyla birlikte bu karar çerçevesinde bir düzenleme yapılacaktır" dedi.
http://www.milliyet.com.tr/2007/01/0...i/axeko01.html