Mesajı Okuyun
Old 16-12-2011, 13:42   #6
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

HMK 325: "Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği dava ve işlerde, hâkim tarafından resen başvurulan deliller için gereken giderlerin, bir haftalık süre içinde taraflardan birisi veya belirtilecek oranda her ikisi tarafından ödenmesine karar verilir. Belirlenen süre içinde bu işlemlere ait giderleri karşılayacak miktarda avans yatırılmazsa, ileride bu gideri ödemesi gereken taraftan alınmak üzere Hazineden ödenmesine hükmedilir."

Hakimin yapması gereken açık, 325. maddeyi işletecek. Burada vasi tayini istemi kamu düzeni ile ilgilidir. Davacıyı ihbarda bulunan olarak görmek gerekir. Davacının iddiasını kanıtlaması gerekir diye düşünmek doğru değildir. Davacı davasından vazgeçse dahi vasi tayinine ilişkin (akıl hastalığı /zayıflığı) ilişkin bu dava yürür.

O sebeple, hakim gerçeği bulmak ve vasiliği gerekitren hal var mı yok mu tespit etmek ve sonucuna göre karar vermek zorundadır. Taraflara vereceği kesin süre içinde masraf yatırılmazsa, Hazineden alınarak davaya bakmaya devam edelir. Düşüncesindeyim.

Saygılarımla,