Mesajı Okuyun
Old 14-12-2011, 13:05   #6
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Demir71
Kişinin duyduğu konuşmaları mahkemede anlatması ve bunun delil olarak değerlendirilceği konusunda şüphe yok. Ancak konuşulanları izinsiz kaydetmesi ve bu kayıtları mahkemeye ibraz etmesi yasal mı? Ben bu hususu araştırıyorum.
Saygılarımla

Kişinin konuşulanları izinsiz kaydetmesi ve bunları ilgililerinin rızası hilafına mahkemeye ibraz etmesi yasal değildir. Ayrıca hükme de esas alınamaz.


Yeni 6100 sayılı HMK

İspat hakkı
MADDE 189 - (1) Taraflar, kanunda belirtilen süre ve usule uygun olarak ispat hakkına sahiptir.
(2) Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.
(3) Kanunun belirli delillerle ispatını emrettiği hususlar, başka delillerle ispat olunamaz.
(4) Bir vakıanın ispatı için gösterilen delilin caiz olup olmadığına mahkemece karar verilir.

Gerekçesinden: "...
İkinci fıkra ile, ispat hakkının delillere ilişkin yönünün hukukî çerçevesi çizilmiş, bir davada ileri sürülebilecek her türlü delilin mutlaka hukuka uygun yollardan elde edilmiş deliller olması esası getirilmiştir. Fıkrada öngörülen düzenlemeye göre, hukuka aykırı olarak elde edildiği anlaşılan delillerin, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamayacağı düzenlenmek suretiyle, yargılama sırasında taraflarca sunulan delillerin elde ediliş biçiminin mahkeme tarafından re'sen göz önüne alınması ve delilin her ne surette olursa olsun hukuka aykırı olarak elde edildiğinin tespit edilmesi hâlinde, diğer tarafça bir itiraz ileri sürülmese dahi mahkemece caiz olmadığına karar verilerek, dosya kapsamında değerlendirilmemesi ilkesi benimsenmiştir. Bu hususta mahkemece re'sen karar verilebileceği hususu dördüncü fıkra ile öngörülmüştür..."

Saygılarımla,