Mesajı Okuyun
Old 09-12-2011, 11:08   #3
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan multipack
taşeron temizlik firmasının temizlik işçisi, tazminatı verilmeksizin işten haksız olarak çıkartılıyor. Açılacak olan davada husumet kime yöneltilecek?
Aşağıda sunulan maddeye göre, husumet hem taşerona hem de hastaneye yöneltilebilir. Öte yandan sadece birine de yöneltilebilir. Tahsilat kolaylığına göre karar verilebilir. En doğrusu tek dava ile husumeti her ikisine de yöneltmektir.

İş Kanunu
Madde 2 - .....asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.

Alıntı:
Yazan Av. Uğur İHTİYAROĞLU[/quote
Asıl İşveren- Alt işveren ilişkisine konu olan olayınızda, öncelikle hastane ile taşeron firma arasında imzalanan sözleşmeye bakmak gerekir. Bu tür sözleşmelerde ve teknik şartnamelerde işçilik alacaklarına ilişkin hüküm bulunması ve taraflardan birinin bu alacakları ödemesinin kararlaştırılması durumunda ilgili tarafa husumet yöneltilir.
Taşeron ile hastane arasındaki sözleşme hükümleri sözleşmenin tarafları arasındaki ilişkiyi düzenler. İşverenler arasındaki sözleşme İş Kanunu'nun 2.maddesi gereğince dava açacak olan işçiyi bağlamaz.

İşçi hakkını istediği işverenden alır. İşçinin hakkını ödeyen hastane sonradan taşerona rücu eder.

Saygılarımla