Mesajı Okuyun
Old 09-12-2011, 11:06   #6
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.23
Evet sayın Adli Tip.Sadece 2006 yılında ücretsiz izne çıkılmış,yazılı sözleşme ise 2008 yılında yapılmış ve bir de bu yıl izin uygulaması yapılmak istenmiş.
Sayın Yiğt taraflar arasında imzalı 2008 tarihli sözleşme var ancak sözleşmeden sonra ve hatta önce (bir kez izin kullandığı sezon hariç) hep tam yıl çalışılmış. Yine de iş ilişkisini mevsimlik mi kabul etmeliyiz.(Bu arada işyeri yaz- kış açık) Acaba ilk kez izne çıktığı tarihte işçi iş koşullarındaki esaslı değişikliği kabul etmiş olarak değerlendirilebilir mi ?

Düşünceme göre;

İşyerinin yaz-kış açık olması işçi ile mevsimlik iş sözleşmesi imzalanmasını engellemez. Sezonda çok işçiye ihtiyaç duyan işveren sezon harici az işçi ile işyerini çevirebildiği için sözleşme ilişkisine değer veren kanun koyucu bu ayrık durumu düzenlemiştir. Somut örnek bildiğim kadarı ile turistik bir ada olan Avşa adasının kışın nüfusu 3-4 bin iken yazın turistlerin ve tatilcilerin akını sebebiyle 30-40 bini bulmaktadır.

Bu nedenle işyeri çalışma düzeninin gerektirmesi nedeniyle işveren mevsimlik iş sözleşmesi yapılmasını teklif etmiş, işçi de kabul ederek yeni bir sözleşme ilişkisi kurulmuştur. İşçinin daha önceleri tam süreli olarak belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışma dönemi bitmiş, mevsimlik iş sözleşmesi ile çalışma dönemi başlamıştır. Bu noktada belirtmek gerekirse 22. maddedeki iş şartlarının değişmesi de söz konusu değildir zira taraflar arasında yazılı bir sözleşme yapılmıştır.

Somut olayda sezon diye tabir edilen, mevsimlik iş sözleşmesindeki askı süresinin başlaması durumunda işveren iş sözleşmesini askıya almak istemiştir. Meslektaşımızın bu durumu ücretsiz izin diye nitelemesinin bir önemi yoktur. Sözleşmeye göre askı süresini başlatmak isteyen işverene karşı işçi geçersiz nedenle (somut olayda neden belirtilmemiş olması da eksikliktir) karşı koymuş, işveren işçisini geçerli nedenini bildirmesi aksi halde işbaşı yapması hususunda ihtar ile uyarmıştır. Artık bu ihtara icazet etmeyen ve devamsızlık yapan işçinin iş sözleşmesinin 25. madde gereğince feshinde işvereni haklı kabul etmek gerekir diye düşünüyorum. Bana göre işçi kıdem tazminatı alamaz