Mesajı Okuyun
Old 08-12-2011, 16:27   #7
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Özgür Kınay
Merhaba.

Sitede konuya birkaç başlıkta değinilmiş; ama doğrudan bu şekilde ve sonuca bağlayacak kapsamda ele alınmamış.

İstanbul'da bir ilçenin icra müdürleri -sanırız- aralarında anlaşarak "menkul hacizlerinde hazirunları kabul etmeme" kararı almışlar. Zira hepsi son birkaç haftadan beri bu şekilde uygulama yapıyorlar.

Geçen gün yaklaşık 5 avukat icra dairesi önünde bekledik, araç şöförü saat 12.00 gibi elinde dosyalarla çıktı. Ve o gün gidilecek dosya numaralarını saydı. Sonra da "Araç plakası XXX , 12.45'te adliye önünde olun" dedi. 12.45'te 5 avukat bir araca doluştuk ve düştük yola...

Benim haczim sırasında memurla konuştuğumda "Biz bu haczi siz gelmeseniz de yapardık; önemli olan talimattır. Ancak hazirunun haciz mahallinde bulunması hukuka uygun değil. O sebeple hazirun kabul edemiyoruz. Avukat veya stajyer avukat olmayan biri haczin evrak işlerini yapabilir, harçlarını yatırabilir vs... ama hacizde bulunamaz." dedi.

Bu durum bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. 5-10 icra dosyası olan bir avukat için ortada büyük bir sorun yok. Ama bizim gibi binlerce dosyası olan bürolar için çok büyük sıkıntı. Bu durumda biz avukatlar işimizi gücümüzü bırakıp her gün hacze gitmek zorunda kalabiliriz. Zira haczin tam saati belli değil, sırası belli değil, hatta hacizlerin o gün yetişip yetişmeyeceği bile belli değil! Hacze alacaklı adına kimse gitmeden de olmaz...
Kaldı ki çalışanlarımızın hepsi sigortalı. Bu insanlara her gün daha az işlem yapma yetkisi veriyorlar ve böylece ekmekleriyle oynanıyor. Hangi avukat bu şartlar altında eskisi kadar çok katip/yardımcı çalıştırır?

Konu hakkında eski Baro Başkanı Av. Muammer Aydın'ın bir mesajını buldum. Sarıyer İcra Müdürlüğü'ne gönderilmiş sanırım. Ama o da pek doyurucu değil. Bir de Bakanlık genelgesi var "İcra Dairelerinde 3.kişi çalıştırmayın" diye; fakat orada kast edilen aslında başka bir şey. Acaba icra müdürleri bunu yanlış mı yorumladılar?

Son tahlilde:
1- Bu icra müdürlerinin uygulamasının dayanağı nedir?
2- Uygulama yerinde midir?
3- Bu uygulamayı şikayet etmek ya da müdürlerle tartışmak için "hacizde hazirun bulunması uygundur ve hatta gereklidir" yönündeki tezimize kaynaklık edebilecek dokümanlar nelerdir?

Teşekkürler.

Aşağıdaki linkte benzer konuyu tartışmıştık. Belki faydalı olur.

http://www.turkhukuksitesi.com/showt...t=31811&page=2