Mesajı Okuyun
Old 06-12-2011, 17:18   #1
paluri

 
Varsayılan Haksız hacizde Alacaklı vekilinin sorumluluğu

Alacaklı vekili olarak yapmış olduğum haciz işleminden sonra haczin bir kısmının iptal edilmesi sebebiyle borçlu; dosyadaki alacaklı vekillerine, alacaklıya, yeddiemine, icra memurları ve adalet bakanlığına karşımaddi ve manevi tazminat talebiyle dava açmıştır.

Bu davada davalılardan biriyim.


Olayı kısaca açıklamaya çalışayım:

1.İcra dosyasından haciz talep ettik. Bilirkişi raporunda haciz talebinde 187.047,46TL için haciz talebinde bulunduğumuz yazılıysa da herhangi bir miktarbelirtilmeden sadece haciz talebinde bulunulmuştur.
2.İcra müdürü karar verdi ve tarafımıza 187.047,46 TL’lik haciz talimatı verildi. (127.000 TLasıl alacak+ %40 inkar tazminatı+ masraflar). Hesaplamayı yapan icra müdürlüğü haciz talimatını hazırlayarak tarafımıza vermiştir.
3.Haciz talimatını Cuma öğleden sonra almakla cumartesi talimat icrasından haczegittik.
4.61.400 TLmiktarlı haciz uygulandı.
5.Daha sonra borçlunun şikayeti üzerine icra müdürlüğü işleminin iptaline, 127.000 TLteminat mektubu ve açılmış menfi tespit davası nedeniyle infazı istenemeyecek%40 inkar tazminatı gözetilerek faiz ve diğer feriler yönünden haczin geçerliolup aşan miktarın iptaline karar verilmiştir. Geçerli olan haciz miktarı14.953,96 TL’dir.
6. Bilirkişi raporunda “haciz için özellikle tatil gününün seçilmesinde alacaklı tarafın ısrarlı davrandığı görülmektedir” şeklinde bir yorum varsa da bu konudaherhangi bir dayanak yoktur. Bilirkişilerin de taraflı olduğunu düşünüyoruz.
7.Raporda ayrıca,borçlu tarafın olaya tanık olan mağaza çalışanları, depoda mallar bulunduğunu,oradaki malların haczedilmesini istediklerini fakat alacaklı tarafın bunu kabuletmediğini beyan etmiştir denmektedir.
8.Raporda,borçluya karşı gerçekleştirilen icra takibinde alacaklı, alacaklı vekili ve icra görevlileri haksız haciz işlemi nedeniyle borçlunun sadece mal varlığı iledeğil şahıs varlığı haklarının da ihlal edilmesine sebebiyet vermiştirdenmektedir.
9.Ben ve hacziuygulayan diğer meslektaşım bir başka avukatın yanında sigortalı olarakçalıştığımız için dosyada yetki belgesi ile görevlendirilmiştik. Yine raporavukatın yanında sigortalı olarak çalışma durumunda da sorumlulukdeğişmemektedir demektedir.
10. Rapor, alacaklıvekilleri birlikte üstlendikleri vekalet gereği mesleki görev ve yetkilerininsınırlarını aşarak haksız fiilleri ile davacı şirketin maddi ve manevi zararının doğmasına neden olmuşlardır. Alacaklı ve vekilleri birlikte sorumludur demektedir.
11. Birleşen davalarda ayrıca yeddieminin ve icra memurlarının da sorumlu oldukları belirtilmiştir.


Sonuç olarak bir icra dosyasında haciz talep etmekle ve verilen haciz talimatını uygulamakla avukatın ne gibi bir sorumluluğu olabilir. Bu durumda sorumlu olacak olan haciz talimatını hazırlayıp veren icra müdürlüğü değil midir? Dosyada verilen bilirkişi raporu bizleri avukatlık mesleğini yapamaz hale getirecektir. Davadan çıkacak sonucun tüm meslektaşları ilgilendireceği düşünesindeyim.