Mesajı Okuyun
Old 02-12-2011, 12:44   #2
Av. Caner Arıcı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.yağmur deniz
Merhabalar:A,tapulu gayrimenkulunü B ye harici satışla satıyor.Ancak yazılı belge yok.Herikisi de ölüyor ve B nin varisleri 40 yıldır burayı zaman zaman ekerek ve birkısım vergilerini ödeyerek kullanıyorlar.2006 yılında ise A nın mirasçılarına karşı tapu iptali ve tescil davası açıyorlar.Dosya halen derdest.
1-MK 713/2 de yeralan "..ölmüş..."sözcüğü, AY Mahkemesinin 2.4.2011 de resmi gazetede yayınlanan iptal kararıyla iptal edildi.Davanın iptal tarihinde derdest olması nedeniyle ; zilyedin(B varisleri) ,maliki 20 yıl önce ölmüş gayrımenkulu, olağanüstü kazandırıcı zamanaşımı yoluyla edinemeyeceğini düşünüyorum.Yanılıyor olabilir miyim?
2- A nın yeğeninin kızı (A nın kardeşinin torunu)adına verasetin iptali davası açarak(Anın altsoyu yok) diğer davalılarla davaya katılma durumumuz var.Ancak dava için doğru hukuki vasıflandırma yapmak ve kazanma şansından emin olarak davaya katılmak istiyorum.zira değerli bir gayrımenkul ve davanın kabulü halinde müvekkil adayı aleyhine oldukça ciddi bir vekalet ücreti sözkonusu olacak.

Sayın Deniz;

1. sorunuz hakkında;

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları geriye yürümediğinden; kanaatimce iptal kararının yürürlüğe girdiği tarihten önce, yirmi yıl önce ÖLMÜŞ olan bir kişi adına katyıtlı taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişilerin taleplerinin mevcut davada da kabul edileceğini düşünüyorum ben...

Zira mevcut davada iptal kararından önce şartlar oluşmuşsa; Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı daha önce kazanılmış olan bu hakkı ortadan kaldıramaz...