Mesajı Okuyun
Old 29-11-2011, 20:20   #3
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın av.serpil gölge,

Alıntı:
Yazan av.serpil gölge
İdare,bir inşaat yapım işi için ihale açıyor.İhaleye baş vuran ve teklifi reddedilen A şirketi,süresinde idareye şikayet başvurusunda bulunuyor.İdare şikayetini reddedince bu kez Kamu İhale Kuruluna itirazen şikayet başvurusu yapıyor.KİK.itirazı değerlendirerek,A şirketinin kendisi ile ilgili şikayetlerini haksız buluyor.Ancak,ihale üzerinde bırakılan B şirketi ve en avantajlı ikinci teklif sahibi C şirketi ile ilgili inceleme sonunda aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun bulunmadığından bahisle B ve C.nin de tekliflerinin reddedilmesi gerektiğine karar veriyor.Son olarakda 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu nun 10.maddesinin (b) bendi gereğince DÜZENLEYİCİ İŞLEM BELİRLENMESİ ne karar veriyor.Bundan sonra düzenleyici işlem prosedürü nasıl uygulanacaktır.İhaleye giren A,B VE C şirketlerinin bu aşamada hak ve yükümlülükleri nelerdir.
İlginiz ve cevabınız için şimdiden teşekkürler.

4734 S.K. m.53: "...Kurum, Kurul kararıyla bu Kanunun ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun uygulanmasına ilişkin standart ihale dokümanı, tip sözleşme, yönetmelik ve tebliğler çıkarmaya yetkilidir. Kurul ve Kurum yetkilerini, düzenleyici işlemler tesis ederek ve özel nitelikli kararlar alarak kullanır. Standart ihale dokümanları, tip sözleşmeler, yönetmelik ve tebliğler Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulur..."

Yani "düzenleyici işlemler"den kasıt, Kamu İhale Kurumu'nun, 4734 S.K. ve 4735 S.K.'un uygulanmasına ilişkin olarak çıkardıkları yönetmelikler, tebliğler, standart ihale dokümanları, tip sözleşmeler ve Kurulun "düzenleyici kararları"dır.

Kamu İhale Kurulu'nun düzenleyici kararları örnekleri için: http://www.ihale.gov.tr/mevzuat/dkk/..._kararlar.html

"Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Hakkında Kanun Tasarısı"nın 3. maddesinde de "...d) İkincil düzenleme; kanunla verilen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek üzere kurum tarafından çıkarılan yönetmelik ve diğer düzenleyici işlemleri,
e) Düzenleyici karar; kurumlarca çıkarılan ikincil düzenlemelere ilişkin kararları,... ifade eder." denmektedir.

4734 S.K. m.54'te: "...Başvurular üzerine ihaleyi yapan idare veya Kurum tarafından gerekçeli olarak;...b) İdare tarafından düzeltme yapılması yoluyla giderilebilecek ve ihale sürecinin kesintiye uğratılmasına gerek bulunmayan durumlarda, düzeltici işlem belirlenmesine,...karar verilir...." düzenlemesi vardır. Düzeltici işleme karar verilmesi halinde ihale süreci, işbu düzeltici işlemin yapılmasının gerekli olduğu kısma taşınır ve sonrasında da bu aşamadan sonraki ihale işlemleri yapılır. Örn: anlatımınızdaki olayda A'nın başvurusu üzerine, A'nın teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği yönünde düzeltici işlem kararı alınsa; işbu düzeltici işlem kararını ifa için ihale komisyonu tekrar toplanır ve (verilen karardan mütevellit)yanlış olan ihale kararı yerine geçecek yeni ihale kararı alınır ve bu kararla A'nın teklifi de değerlendirmeye tabi tutulur...v.s.

Somut olayda, alınan karar yukarıda belirtilenlerden hangisi ise konuyu ona göre değerlendirmeniz gerekir. Gerçi martta sormuşsunuz; şimdiye kadar sorun çözülmüştür; sonuç almışsanız aynı sorunu yaşayan/yaşayacak olan meslektaşlar için siz de ayrıntılı bilgi verebilirsiniz artık(diye düşünüyorum )

Saygılar...