Mesajı Okuyun
Old 06-01-2007, 12:36   #1
Av.Engin Özoğul

 
Varsayılan 'Sigara içen hastayı ameliyat etmeyelim'

Göğüs hastalıkları uzmanı profesörün makalesi tıp dünyasında tartışma yarattı.

Avustralya'da Sydney Concord Hastanesi'nde göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Matthew Peters, İngiltere'de yayımlanan "British Medical Journal" dergisinde yer alan makalesinde, sigara içenleri ameliyat etmenin riskli ve maliyetli olduğunu öne sürdü ve "4 tiryakinin ameliyat masraflarıyla 5 sigara içmeyeni sağlığına kavuşturabiliriz" dedi. Peters, "Sınırlı kaynaklara sahip bir sağlık sisteminde, öncelikli olarak sigara içmeyenleri ameliyat etmek büyük fayda sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. Ameliyat öncesinde içilen sigaranın, kalp ve akciğer komplikasyonları yarattığını kaydeden profesör, enfeksiyon riskinin de içmeyenlere oranla 6 kat fazla olduğunu vurguladı. Aynı dergide karşı bir yazı kaleme alan ABD'nin Boston Üniversitesi'nden Prof. Leonard Glantz, "Bu ayrımcılıktır. Bir toplumda böyle düşünen doktorların olması utanç verici" diye yazdı.


Tedaviyi Etkiler

Doç. Dr. Firuz Çelikoğlu: Florence Nightingale Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Hukuksal açıdan dünyanın hiç bir yerinde bir hekim sigara içen hastasını tedaviden mahrum bırakmak gibi bir cezalandırma uygulayamaz. Ancak sigara bazı komplikasyonları artırdığı için tedaviyi etkileyebilir. Örneğin akciğer nakli yapılacak hastada sigara içen hasta yerine sigara içmeyen hasta tercih edilir. Hasta uyarılır, sigara içmeye devam ediyorsa hayati tehlikesi artar.

Şartlı Tedavi Olmaz

Prof. Dr. Erdoğan İlkay: Türk Kardiyoloji Derneği Bşk. Yar.

Sigara by-pass ve anjiyonun ardından damarların tıkanmasına neden olan en büyük etken. Ama bu nedenden dolayı hastayı tedavisiz bırakmak için mutlak koşul olamaz. Bunu yapmaya hiçbir hekimin hakkı yoktur. Hastaya şartlı tedavi uygulanmaz.


http://www.sabah.com.tr/gun124.html