Mesajı Okuyun
Old 28-11-2011, 15:53   #1
Av. Oktay

 
Varsayılan İmar uygulaması yapılırken mevcut ruhsatsız yapılar gözönüne alınmalı mı?

Değerli meslektaşlarım, açtığım bir imar planının iptali davasında; imar uygulaması yapılan kısmın dışında kalan fakat uygulama yapılan kısma sınır olan arazi sahibinin vekiliyim.

Belediye yanyana iki kadastral parselden bir tanesine uygulama yapıyor. diğerine (vekili olduğumuz) kadastral parsele uygulama yapmıyor(fakat bu kadastral parsel de 1/1000 lik planlarda b2 konut alanında kalıyor.). Müvekkililerimin arazisi hisseli olup üzeinde yaklaşık 20 yıldır mevcut bulunan ruhsata aykırı evler bulunmaktadır. Bu evler tüm belediye hizmetlerinden yararlanmakta ve tüm abonelikleri ile emlak vergisi kayıtları bulunmaktadır.

Belediye, yaptığı parselasyon sonucunda müvekkillerimin ruhsatsız evlerinin önünde artık bir parsel yaratıyor.Bu parsel tam da müvekkillerimin kapı önünden başlayarak (oraya konut yapılması veyahutta çevrecinin tel ile çevrilmesi halinde bile) müvekkillerimin evlerine girme hakkını ve yol hakkını kısıtlıyor. Biz iddialarımızda:

Danıştay kararlarına göre:
" ..imar planları yapılırken.., arazinin kullanma şekli, mülk sınırları, mevcut yapıların durumu gözönüne alınmak suretiyle sorunsuz üzerinde yapı yapmaya elverişli parseller yaratmak olduğu açıktır. Bu kurallara aykırı yapılan parselasyon işleminin iptaline karar verilmesi gerekir" denmektedir.

kuralı gereğince parselasyon yapılırken mevcut (müvekkillerin yapılarının) dikkate alınmadığı ve böylece sorunlu bir parsel yaratıldığı ve idari işlemin kamu yararı amacının eksik olduğu iddia ettik. Şimdi dosya bilirkişide ve son beyanlarımızı sunacağız. Yukarıdaki kuralda sözü geçem "mevcut yapılaın dikkate alınması " kuralı ruhsatsız yapılar için de geçerli midir? yani müvekkillerimim orada 20 yıldır bulunan ruhsatsız yapıları da dikkate alınmalı mıydı? Ben bunların da dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü zaten imar uyugulaması yapılan alanda daha önceden bina varsa eğer, bunun ruhsatsız olduğu kesindir. Ve kanun bunu düşünerek bu hükmü koymuştur. Fakat bu konuda daha emin olmak ve hatta gerekirse bu konu hakkında emsal yargı kararı bulabilmek için görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirm. Saygılaımla..