Mesajı Okuyun
Old 28-11-2011, 14:14   #2
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

KTK'nın 3'ncü maddesinde karayolu, trafik için kamunun yararlanmasına açık olan arazi şeridi, köprüler ve alanlar olarak tanımlanmıştır. Ancak, anılan Yasa'nın 2'nci maddesinde de bu kanunun karayolunda uygulanacağı hükme bağlandıktan sonra, aksine hüküm bulunmadığı hallerde, karayolu dışındaki alanlardan kamuya açık olanlar ile park, bahçe, patik yeri, garaj, yolcu ve eşya terminali, servis ve akaryakıt istasyonlarında karayolu taşıt trafiği için faydalanılan yerlerin, erişme kontrollü karayolunda ve para ödenerek yararlanılan karayollarının kamuya açık kesimlerinde ve belirli bir karayolunun bağlantısını sağlayan deniz, göl ve akarsular üzerinde kamu hizmeti gören araçların, karayolu araçlarına ayrılan kısımlarında da bu kanun hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Somut olayda, asfaltlama yapılan sahanın yol olduğu, buranın durumu itibariyle araç trafiği olan, sürekli yükleme ve boşaltma yapılan bir yer olup karayolu sayılan yerlerden olduğunun kabulü gerekir. Bu durumda da rizikonun teminat kapsamında olduğunu kabul etmek gerekeceğinden kasko sigortasının karşı tarafın hasarını ödemek durumunda olduğunu düşünüyorum.
Uyuşmazlığın çözümü için olayın meydana geldiği yerin karayolu sayılan yerlerden olup olmadığı ve kusur oranının tespiti için mahallinde keşif yapılması gerekecektir. Ancak, 6100 sayılı HMK'nun 106/3. maddesi uyarınca" Maddi vakıalar, tek başlarına tespit davasının konusunu oluşturamaz" Bu durumda davadan önce tespit talep edilemeyecektir. Öyle ise zarar gören aracın işleteni tarafından müvekkiliniz hakkında dava açılması halinde davayı zorunlu trafik ve kasko sigortacınıza ihbar etmelisiniz.
6100 sayılı HMK'nun ihbar ile ilgili maddeleri ;
İhbarın şekli
MADDE 62 - (1) İhbar yazılı olarak yapılır; ihbar sebebinin gerekçeleriyle birlikte açıklanması ve yargılamanın hangi aşamada bulunduğunun belirtilmesi gerekir.
(2) Davanın ihbarı sebebiyle yargılama bir başka güne bırakılamaz ve ihbarın tevali etmesi gibi zorunlu olan durumlar dışında süre verilemez.
İhbarda bulunulan kişinin durumu
MADDE 63 - (1) Dava kendisine ihbar edilen kişi, davayı kazanmasında hukuki yararı olan taraf yanında davaya katılabilir.
İhbarın etkisi
MADDE 64 - (1) İhbar edilen davada verilen hükmün ihbar eden kişiye etkisi hakkında 69 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü kıyasen uygulanır.

Olayın iş kazası sayılıp sayılamayacağının somut olayda hiçbir etkisi yoktur. İş kazası işveren ile işçi arasındaki uyuşmazlıklarda söz konusu olabilecek olan bir konudur. Somut olayda ,işçi ile işveren veya işveren vekili arasında iş akdinden veya iş durumuna dayanan bir hak iddiası yoktur.Siz parayı ödemek zorunda kalırsanız kendi trafik sigortanıza, trafik sigortanızın limiti zararı aşarsa bakiyesi için kasko siğortasına rücu edebilirsiniz.Karayolları Bölge Müd., X ve Y firmasına rücu olanağınız bulunmamaktadır.
KOLAY GELSİN