Mesajı Okuyun
Old 28-11-2011, 00:27   #4
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan mehmet sirn
Çok teşekkür ederim. Bizim olaya uyuyor. Elimde yine aynı mahkemenin benzer bir olay için 2008 yılında verdiği bir beraat kararı vardı. Fakat bir türlü yargıtay içtihadına ulaşamamıştım.

Sayın meslektaşım, karar arayışınızı sadece 6136 sayılı yasayla sınırlı tutmayınız. Zira bahsettiğiniz olay, maddi olay ve suçun niteliğinden bağımsız olarak, ceza yargılamasına ilişkin olarak bütün suçlarda geçerli olan;

*** Ceza mahkûmiyeti tam bir kesinliğe dayanmalıdır.

*** Şüphenin sanık aleyhine açıkça yenilmediği, tecrübe kurallarına, isbat hukukuna ve büyük sayılar kanununa (yaşamsal oluşa) aykırı delillerle ceza hükmü kurulamaz.

*** Ceza yargılamasının amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır. Bu amaçtan vazgeçilemez. Ceza muhakemesi ön-görünüşle yetinemez; şekli isbata itibar edemez.

*** Toplanan deliller akılcı, olayı temsil edici, ikna ve tatmin edici, kesin, şüpheden uzak, çelişkisiz, lehe delillere galebe çalacak mahiyette olmak zorundadır.

Gibi kurallara ilişkindir. Bu sebeple, müsned suçtan başka suçlara ilişkin olan ve ceza yargılamasının yukarıda bahsettiğin özelliklerini ortaya koyan içtihatları dilekçenize ekleyebilirsiniz. Zira bu husus suça değil, suçluluğun tesbitine götüren yola yani "usule" ilişkindir. Suçlar değişebilir, fakat yargılama usulüne ilişkin ilkeler değişmez...

Bu hususta hem site-içi arama ile hem de içtihat programlarında oldukça fazla içtihat bulmanız mümkündür.

Saygılarımla.