Mesajı Okuyun
Old 27-11-2011, 18:35   #1
mehmet cevat

 
Varsayılan muris muvazaası için gerekli koşullar

Değerli meslektaşlarım.
Sitede gezinirken “Muris Muvazaası” konusunda değerli görüşlerinize rastlamış bulunduğumdan aşağıdaki olay ile ilgili cevabınızı merakla bekler şimdiden teşekkürler ederim.Maddi olay şu şekilde cereyan etmiştir.

1-Müris annenin vefatından 16 yıl önce sahip olduğu 7 parça taşınmaz maldan sırf bir tanesinden kardeşler arasında bir çocuğuna bu taşınmaz maldan hisse tapulamaktadır.Tapuda bu işlemi satış olarak göstermektedir.
2-Müris annenin vefatından 8 yıl sonra mirasçı kardeşler,yıllar önce vefat etmiş olan annelerine tapuda veraset ilamı davası açtıklarında,bahse konu satış işleminden ancak 8 yıl sonra haberdar oluyorlar..
3- Mirasçı kardeşlerin anneden aldıkları pay ile lehine miras payı devredilen kişi arasında mal bakımından kat kat fark ortaya çıkmaktadır.Yani lehine miras alan kardeş,sağlığında annesinden pay almış ve ölümünden sonra da tekrar annesine mirasçı olmuş olduğundan diğer kardeşlerden daha fazla hisse sahibi bulunmaktadır.
Mirasta eşit olmayan bu durum karşısında geri kalan kardeşler aradan 20 yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen MURİS MUVAZAA DAVASI açmayı düşünmekteler.Zira müris anne vefatından önce sağlığında iken gerçek iradesinin bir kardeşin,anne evinde kalması,bekar ve genç birisi olması nedeniyle kendisine BAĞIŞ yapmak istemiş oysa tapuda SATIŞ işlemi gibi satış yapmıştır.İşte biz de sırf bu noktadan dolayı yapılan satışın diğer mirasçıların hisseleri nisbetinde iptalini talep edeceğiz.Bu durumu da şahitle ispat etmeye çalışacağız…Davanın başarı engeli var mıdır? Görüşlerinizi bir Yargıtay içtihadı ile destekleyebilirseniz memnun kalacağım.