Mesajı Okuyun
Old 24-11-2011, 21:36   #1
avercan38

 
Varsayılan Teminat çeki - ihtiyati haciz !

Merhabalar sayın meslektaşlar.
Müvekkil şirket ile müşteri arasında satış sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmede, yapılan satışın teminatı olarak ve "gerektiğinde" kullanılmak üzere miktarı belli olan ve arkasında şirket ortağı-müdürünün cirosu olan çekin satıcı şirkete verileceği hükmü yer alıyor. Alıcı firma aldığı ürünlerin bedelini ödeyemiyor. Sözleşme uyarınca verilen çek üzerinde teminat çeki olduğuna dair herhangi bir kayıt yok, ancak taraflar arasındaki sözleşmede hüküm var. Teminat çeklerinin kambiyo senedine özgü takip yoluyla icraya konulamayacağını biliyoruz. Bu durumda;
1- Bu çek ile ihtiyati haciz kararı alınarak, ihtiyati haciz uygulandıktan sonra çek ile genel haciz yolu ile icra takibi yapılabilir mi?
2- Bu çek ile ihtiyati haciz kararı alınıp uygulandıktan sonra aynı icra dosyası üzerinden esas takibe geçilirken çek değilde, satış faturalarına dayanarak genel haciz yolu ile ilamsız takip açılabilir mi?
3- Çek, ihtiyati haciz ve icra takibine konu edilemez ise, şirket ortağı-müdürünün cirosu geçersiz/anlamsız duruma mı geliyor? Çek kullanılamaz ise ciranta şirket müdürüne başvurulamaz!
4- Sözleşmede teminat olarak verildiği belirtilen çeke dayalı kambiyo takibi veya ilamsız icra takibi açılamaz ise, bu tür teminat çeklerinin hukuken ne anlamı var? Bu tür çekler icra takibine konu edilemez ise niye düzenleniyor? Zaten, satış faturası veya sözleşme mevcut, bu tür teminat çekleri ne işe yarıyor?
5- Bu tür çekler, faturaların veya sözleşmelerin yanında delil mi oluyorlar?
6- Sözleşmeye göre, çekin amacına uygun olarak kullanılabileceği durum oluştuğu halde niçin takibe konu edilemiyor, bunun mantığı nedir?