Mesajı Okuyun
Old 24-11-2011, 18:50   #37
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan 06Cumhur
Eski 639/2 'yi İsviçreden alıp yıllarca uyguladık; bu yetmezmiş gibi bir de 4721 sk. 713/2 ye taşıdık. Ölen insanların malları başkaları tarafından ( elin tarlası elin köy kurnazı köylüsüne) kendi ellerine geçirildi; bu belki 1895 dağ İsviçre'sine uygun gelen ve fakat bizde büyük haksızlıklar doğuran bir madde idi. Niye 4721'e taşıdık ki; çünkü o sıralar Yeni Yasanın sıradan başka yeni düzenlemelerini tartışıyorduk.( meselâ, evin reisi kimdir ! ) Öte yandan Yüksek 8. HD'nin ise bu konuda hiç hoşgörüsü yoktu. OH OLSUN, İYİ Kİ ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETTİ de malı olanlar, "ölürsem ne olur" düşüncesinden kurtuldu.Şimdi, biri ölürse, ister intikal yapılsın, ister yapılmasın.Elin malında gözü olanlar, kendi avucuna baksın...

Sayın 06Cumhur,

konu hangi yasayı hangi ülkeden aldığımız değil ama mademki değindiniz olayı biraz açmakta fayda var bence.
1. Eski medeni kanunun 639/2 ve yeni medeni kanunun 713/2 maddelerini İsviçre'den almışız, doğru. İsviçre Medeni Kanunu'nun bu maddelere tekabül eden maddesi 662.
2. Bu maddeleri, daha doğrusu bu maddeyi alırken olduğu gibi almamışız, birtakım değişiklikler yapmışız
2.1. Birinci değişiklik: İsviçre maddesinin başlığı 'Ausserordentliche Ersitzung'
Ersitzen'in sözlük anlamı şu: uzun süre devam eden intifa suretiyle bir hak kesp etmek. Ersitzen 'sitzen'(oturmak) fiilinden geliyor. Başkasının malının veya sahipsiz bir malın üstüne oturmak oluyor bu anlamı ile Ersitzung. Ausserordentlich olağanüstü demek. Biz bu ersitzen kavramına karşılık olarak maddemizin başlığında Olağanüstü Zamanaşımı kavramını kullanmışız, ortada bir zamanaşımı olmadığı halde, çünkü maddedeki koşullar gerçekleştiğinde bir hak doğmuş oluyor, zamanaşımında olduğu gibi bir defi söz konusu değil burada.
2.2. Türkiye İsviçre gibi dağlık olmadığı için hak kazanma süresinde üçte bir oranında bir ova veya düzlük indirimi yapmışız; İsviçre Medeni Kanunu'unda hak kazandırıcı süre 30 yıl biz 20 yıl demişiz.
3. İsviçre Medeni Kanunu (ZGB) 10. Aralık 1907 tarihinde kabul edilmiş ve 1. Ocak 1912 tarihinde yürürlüğe girmiş. 1895 dağ İsviçre'sinden neyi kast ettiğinizi çıkaramadım.

Saygılarımla