Mesajı Okuyun
Old 23-11-2011, 15:06   #1
avrecepefe

 
Varsayılan Yol Yapim ÇaliŞmasi Sirasinda Kaza

Sevgili Meslektaşlarım,
Fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederek sorumu soracağım.
1- Karayolları Bölge Müdürlüğüne bağlı bir karayolu, asfalt tazeleme çalışmasına tabi tutuluyor. Yol bu nedenle ulaşıma kapalı.
2- Bu yol yapım sahasında o an için kullanılmayan, ışıkları söndürülmüş, çevresinde oradaki varlığını ortaya koyacak herhangi bir işaret, şerit, ışıklandırma, reflektör veya uyarı levhası vb. bulunmayan ve yolun kenarına park edilmiş bir asfalt dökme makinası daha park edilmiş vaziyette durmakta.
2- Müvekkilim de kendisine ait kamyonla bu şantiyede çalışıyor. Yüklemiş olduğu asfaltı, asfalt serme makinasının kepçesine dökmek üzere geri manevra yaptığı sırada, yol yapım çalışması sahasında park etmiş olan diğer makinaya çarpıyor.
3- Tutulan kaza tespit tutanağında % 100 kusurlu olarak müvekkilim gösteriliyor.
SORUM ŞU:
1- Müvekkile ait damperli kamyonun kasko sigortası mevcut olmasına rağmen, şirket; biz senin zararını öderiz ama kaza karayolunda gerçekleşmediği için çarptığın makinanın zararını ödemeyiz demekte. Asfalt tazeleme çalışması için trafiğe kapatılmış bulunan bu yol, KTK 2/2 çerçevesinde karayolu sayılır mı?
2- Aleyhimize % 100 kusur verildiği için, mahkemeden sadece delil tespiti yoluyla kusur tespiti yaptırabilir miyiz? Bazı mahkemelerin kusur oranı için yargılamanın başlamasını şart koştuğunu biliyorum.
3- Bu kaza iş kazası sayılabilir mi? Zira asfalt tazeleme işini üstlenen x firması, alt taşeron olarak y firması ile anlaşıyor, biz de y firmasının anlaştığı kişiyiz.
4- Bu manada iş makinasının kaskosu makinanın zararını ödediğinde tarafımıza rücu edebilecek. Biz bu zararı ödemek zorunda kalır isek, iş kazası sebebiyle Karayolları Bölge Müd., X ve Y firmasını davalı gösterip ödediğimiz parayı alabilir miyiz.
YAHUT BÖYLE BİR DURUMDA SİZ HANGİ AŞAMALARI TAKİP EDEREK BU İŞİ ÇÖZMEYE ÇALIŞIRSINIZ? Şimdiden saygılarımla.
Ya da hiçbir şey yapmayıp bize karşı dava açılmasını mı bekleyelim?