Mesajı Okuyun
Old 23-11-2011, 10:52   #1
Av. Buket YAVUZ GÜNGÖR

 
Varsayılan Tefecilik Suçuna Konu Olmuş BONO'nun niteliği

Müvekkil bir arkadaşının borcunu kapatmasına yardım etmek için önceden de tanıdığı ve güvendiği birinden 3.000,00 TL civarında nakit para alıyor ve boş senede imza atıyor. Daha sonra senet 8.000,00 TL olarak dolduruluyor ve icra takibine konu yapılıyor. (İcra takibi 2008 esaslı)
Daha sonra müvekkil bu kişinin bu işi meslek haline getirdiğini ve bu şekilde birden çok mağdur olduğunu öğreniyor ve kişiyi tefecilik yapıyor suçlamasıyla CBS'na şikayet ediyor. Neticede yargılaması yapılan kişi 1 Yıl, 8 Ay hapis cezası ile cezalandırılıyor ancak hakkında HAGB kararı veriliyor. (Karar 2011 yılı temmuz ayında çıkmış.)
Tabii ki bu arada müvekkilin evine menkul haczine gidiliyor, menkulleri muhafaza altına alacağız baskısı ile eşi de dosyaya kefil alınıyor. Daha sonra ise hem eşi üzerine kayıtlı 2 araca haciz konuluyor hem de haczedilen taşınırlar muhafaza altına alınıyor.
Benim sorum şu; müvekkil gerçekte almış olduğu 3.000,00 TL'yi zaten haricen ödemiş, yani alacaklıya hiçbir şekilde borcu yok. bu sebeple menfi tespit davası açmayı düşünüyoruz. Ancak ne kadar arasamda tefecilik suçuna konu olmuş senetlerin hukuki niteliği ile ilgili (yani takibe konulup konulamayacakları gibi..) açılmış bir konuya yada yargıtay kararına rastlamadım. Bu konuyla daha önce karşılaşmış veya bilgisi olan arkadaşların yardımcı olmaları ve bilgilerini paylaşmaları dileğiyle