Mesajı Okuyun
Old 18-11-2011, 23:53   #8
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın İnan,

Alıntı:
Yazan Av.Mustafa İnan
... sözleşme yapıldıktan sonra zamanında mal teslimi yapılmaması nedeniyle mal teslimi yapması için 20 günlük süre ve tebligatın yapılacağı tartışmalı olan süre var. bu noktada KİK m.65e göre 7+20 olarak mı ihtar çekilecek yoksa tüzüğe göre 30+20 olarak mı süre tayin edilecek

Beraber bakalım:

4735 S.K. m.20: "Aşağıda belirtilen hallerde idare sözleşmeyi fesheder:

a) Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az “on gün” süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,..."

Madde Gerekçesi: "Akde bağlanan bir taahhüdün yüklenici tarafından yerine getirilmemesi halinde, Borçlar Kanununun 106 ncı maddesine uygun olarak sözleşmenin süreye bağlı bildirimli feshi ile yüklenicinin sözleşmenin uygulanması sırasında Kanunda belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespiti halinde bildirim yapılmaksızın fesih düzenlenerek, protesto çekmeye ve karar almaya gerek kalmaksızın kesin teminatın gelir kaydedilmesi ve sözleşmenin feshi öngörülmüştür."

BK m.106: "Karşılıklı taahhütleri havi olan bir akitte iki taraftan biri mütemerrit olduğu takdirde, diğeri borcun ifa edilmesi için münasip bir mehil tayin* veya münasip bir mehilin tayinini hakimden isteyebilir..."

* Buradaki münasip mehil 4735 S.K.'da özel olarak düzenlenmiştir ve en az 10 gündür.

Yukarıdaki maddeler uyarınca idare, yükleniciye en az 10 gün süre vererek (2008 değişikliğidir, değişiklik öncesi düzenleme 20 gün idi. Ayrıca sözleşmede 20 gün olarak kararlaştırılmışsa 20 gün süreli olmalı) malın teslimini isteyecektir (ihtarname, yasal düzenleme çerçevesinde, gecikme cezası ve fesih ihbarını da havi olmalı). Başka bir ifadeyle 30+20 gün ve/veya 7+20 gün değil, idare en az 10 gün süreli ihtarnamesini gönderecek; yüklenici işbu ihtarnameyi tebellüğünden itibaren 10 gün içinde malı teslim etmezse 4735 S.K. m.22 uyarınca "...20 nci maddenin (a) bendine göre belirlenen sürenin bitimi...tarihi itibariyle sözleşme feshedilmiş sayıl"acaktır.

P.S: Madde gerekçesinde BK m.106'dan bahsedilmeseydi de aynı durum söz konusu olacaktı. Çünkü 6 no'lu mesajımda yazdığım üzere 4735 S.K. uyarınca sözleşme tarafları eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir ve sözleşmede özel hukuk hükümlerine göre hareket edilir (4735 S.K.'daki özel düzenlemeler ve bazı istisnalar haricinde).

Saygılar...