Mesajı Okuyun
Old 12-11-2011, 17:33   #2
tiryakim

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Haydar ERDEM
değerli meslektaşlarım,
Ths'ni iyice araştırmama rağmen yakın konular açılmış olmasına karşın sorunumun tam olarak çözümünü buladım bu yüzden görüşlerinizi almak için yeni bir konu açmam gerekti. değerli görüzlerinizi bildirirseniz ve yardımcı olursanız çok sevinirim.

Konu: müvekkilim çalıştığı bankadan almış olduğu çek kocanını yeni bir çek koçanı geldikten sonra hiç kullanmamış ve kaybetmiştir. 13 yaprak çek sayfası kayıptır. bankanın hatırlatması üzerine bu sayfaların kaybolduğunun farkına varılmıştır. yaklaşık 4 yıldır koçan kayıp ve hiç kullanan da olmamış. fakat banka eğer mahkemeden bu sayfaların iptali kararını getirmezsek kendi sorumluluğu olan limit kadar hesaba bloke koyacağını bildirmiştir. bu bloke yaklaşık 8.000 TL dir. ayrıca müvekkilin bulunduğu şehirde ticaret mahkemesi bulunmamaktadır.

Soru : bu çek koçanlarının iptali için sulh hukuktamı yoksa asliye hukuktamı dava açmalıyım. formda incelediğim bir kaç konuda keşidecini çek iptali davası açamayacaağı ve çekler doldurulmadığı için bunların kıymetli evrak vasfı kazanmadığından dolayı iptali davası açılamayacağından bahsedilmiş. fakat banka mahkeme kararı gerektiği konusunda ısrar etmekte. bu konuda bilgisi olan meslektaşlarımın yardımlarını bekliyorum saygılarımla.

6100 Sayılı HMK madde 2 ' ye göre ;

Alıntı:

Asliye hukuk mahkemelerinin g
örevi
MADDE 2 - (1) Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
(2) Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir.

Bu davayı Asliye Hukuk Mahkemesinde açabilirsiniz.

Ama;

Keşideci çek iptali davası açamaz. Asliye Hukuk mahkemesinde menfi tespit davasının açmak sizin menfaitinizedir.

T.C. YARGITAY
11.Hukuk Dairesi
Esas: 2005/13399
Karar: 2007/437
Karar Tarihi: 18.01.2007
 
ÇALINAN ÇEKLER HAKKINDA ÖDEMEDEN MEN VE ÇEKLERİN İPTALİNE KARARI VERİLMESİ TALEBİ - DAVAYI AÇMA YETKİSİNİN HAMİLE AİT OLDUĞU - KEŞİDECİNİN DAVAYI AÇMA HAKKI BULUNMADIĞINDAN DAVANIN REDDİ GEREĞİ
ÖZET: Bu tür davayı açma yetkisinin hamile aittir. Keşidecinin bu davayı açma hakkının bulunmadığından davanın reddi gerekir.
(6762 S. K. m. 669, 704)
Dava: Has
ımsız olarak açılan davada Akhisar Asliye 1. Hukuk Mahkemesi'nce verilen 13.09.2005 tarih ve 2005/244 - 2005/250 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Ramazan Ö. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkil şirkete ait iki adet çekin, keşide tarihi ve meblağı dışındaki unsurlar yazılı olduğu halde petrol almak üzere tanker sürücüsüne verildiğini ve bu çeklerin tankerden çalındığını ileri sürerek, bu çekler hakkında ödemeden men ve çeklerin iptaline kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece, bu tür davayı açma yetkisinin hamile ait olduğu, keşidecinin bu davayı açma hakkının bulunmadığı gerekçeleriyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 1.90 YTL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 18.01.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı