Mesajı Okuyun
Old 11-11-2011, 18:55   #1
eser_29

 
Varsayılan Askeri Ceza Kanunu 30/1-B Uyarınca TSK'dan Çıkarılma ve H.A.G.B.

Bir müvekkilin dosyası hakkında fikirlerinizi rica edecektim.

Müvekkil, "askeri eşyayı çalmak" suçlaması ile askeri mahkemede 2006 yılında yargılanmış ve "az vahim hal" ümlesi uyarınca 2.100 TL adli para cezası ile ile cezalandırılmasına ve tali ceza olarak ta Askeri Ceza Kanunu 30/1-B uyarınca da TSK'dan çıkartılmasına karar verilmiştir.

Söz konusu karar Askeri Yargıtay tarafından 2007 yılında onanmış, 2008 tarihli askeri ceza mahkemesi kararı ile de HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINA karar verilmiş.

Bunun üzerine müvekkil, idareden TSK'dan çıkarılma işleminin geri bırakılmasını talep etmiş, bu talepte reddolunmuştur. Bunun üzerine müvekkil AYİM'e ret işleminin iptali için başvurmuştur.Fakat yasal dava açma süresi geçtiğinden süre aşımı nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.

Şimdi; MGK kararı ile TSK ile ilişiği kesilenlerin geri dönebilmesi yönündeki yasal düzenlemeler ışığında ve sair mevzuat yönünden müvekkilin TSK'ya dönüşü ile ilgili ne gibi işlemler yapılabilir ?

Yasal süresi içinde başvuru yapmayıp, müvekkilin hakkının zayi olmasına neden olan önceki vekili hakkında tazminat istenmesine engel bir durum var mıdır ?

Konunun AİHM'lik bir durumu var mıdır?

Konu hakkında görüşlerini paylaşacak olan değerli meslektaşlara teşekkür ederim.