Mesajı Okuyun
Old 25-10-2011, 12:12   #2
simurganka

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.özlem önal
Sayın meslekdaşlarım;

İşveren işyeri dahilinde ve işyeri dışındaki çeşitli sahalarda, gerek öğle tatillerinde ve gerekse mesai bitiminde futbol müsabakaları düzenliyor. Takımların oyuncuları işçiler arasından gönüllülük esasına göre seçiliyor.

Bu müsabakada işçinin yaralanmasının iş kazası sayılıp sayılmayacağına dair görüşlerinizi alabilir miyim?

Saygılar
Sayın Av. Özlem Önal;
Kanımca belirttiğiniz durumda işçinin yaralanması halinde iş kazası gerçekleşmez. Zira vakanın iş kazası kapsamına dahil edilebilmesi için daha doğrusu bir iş kazasında işverenin sorumluluğundan bahsedebilmek için iki şart aranabilir.
--Ilki işçinin kaza sırasında işverenin otoritesi altında bulunup bulunmadığıdır. --Ikinci şart kazanın doğrudan doğruya veya dolaylı olarak işin yarattığı bir tehlike veya işverenin üstlendiği koruma borcuna aykıırı davranış sonucu olması şartınını taşımasıdır.
Birinci şart açısından olay belki tartışılabilir ancak ikinci şart açısından durum açık. Bahsettiğiniz durumda işin yarattığı tehlike yoktur. Kaldı ki işverenin işçiyi koruma borcundan da bahsedilemez çünkü işveren işçilerine zorla maç yaptıramaz. İşçilerin kendi rızasıyla maç yapması sözkonusudur. Bu nedenle de işverene yüklenmek olayı zorlamak olur. Zaten gönüllülük esasıyla maçların da yapıldığını belirtmişsiniz bu nedenlerle kanımca olay iş kazası kapsamına sokulamaz.