Mesajı Okuyun
Old 24-10-2011, 17:01   #6
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan hukukkuşu
Değerli meslektaşlarım, konuyla ilgili kaynak bulamadığımdan ve uygulamaya yabancı olduğumdan değerli bilgilerinize ihtiyacım var. Özetlemek gerekirse domain devirleri nasıl yapılmaktadır? Reklam geliri getiren ve günde 100'e yakın tıklanan iki internet adresinin X şirketine devri sözleşmesini hazırlamaktayım. Alan adları .com ve .net uzantılı. Tüm haklarıyla devrin notere tasdiği dışında yapılması gereken işlemler nelerdir? İlgili internet sağlayıcısına( administrative contact) durumu nasıl bildirmemiz gerekmektedir ve tescille ilglili diğer işlemler hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Saygılarımla.
Sanıyorum bu sözleşmeyle ilgili en fazla dikkat edeceğiniz nokta "caydırıcı" bir cezai şart belirlemek olmalı. Zira .tr uzantılı adreslerin aksine .com ve .net uzantılı adreslerin yönetimi ABD'dedir, dolayısıyla sözleşmeye aykırılık durumunda icbar imkanlarınız son derece kısıtlı olacaktır. Bu nedenle sözleşmedeki cezai şart, bir aksilik olması durumunda tek teminatınız olacak, buna göre belirlemenizi öneririm.

Ayrıca bir dolandırıcılık durumuyla karşı karşıya kalmamak için sözleşme yaptığınız kişinin domain'in sahibi olduğunu ispat etmesini talep etmenizi de öneririm. Örneğin domain kayıtlarını güncelleyerek, sahibi olarak kendi isim/adres/telefon numaralarını yazdırabilir, böylece siz de alan adının gerçekten onun olduğundan emin olabilirsiniz.

Sözleşmenin pratikte uygulanması ile ilgili olarak devralan olan yapacağınız birşey yok, teknik işlemi başlatacak taraf devreden. Siz kontrolün size geçirilmesini beklemek durumundasınız.

Uygulamada genelde iki yöntem benimseniyor:
1- Domain'in sahibinin aracı kurumunda (domain registrar) siz de bir hesap açıyorsunuz ve domain'in sahibi domain'i kendi hesabından sizin hesabınıza gönderiyor ("push"). Bu metotda biriniz diğerinize güvenmek durumundasınız: zira ya para transferi, ya domain transferi diğerinden önce olmak zorunda, aynı anda yapılması kolay değil.
2- İnternette bu işlemlere aracılık eden pekçok firma var. Her ikiniz de bu firmaların web sitelerinde ücretsiz bir hesap açıyorsunuz. Domain sahibi domain'in kontrolünü önce bu firmaya geçiriyor, siz de paranızı oraya transfer ediyorsunuz. Firma hem parayı, hem domain'i aldığında, parayı onun hesabına, domain'i de sizin hesabınıza geçiriyor. (Ve tabii kendisi de bir miktar ücret alıyor). Neticede ufak bir komisyon ödemeniz söz konusuysa da, yüksek değerli işlemlerde önemli bir garanti sağladığı için böyle bir servisten yararlanmanızı önerebilirim. Google'da "domain escrow" diye ararsanız bu hizmeti veren pekçok firma bulabilirsiniz. (Örneğin sedo.com)

Açık konuşmak gerekirse, eğer domain Türk olsaydı (mesela .tr uzantılı) o zaman sözleşme size daha büyük bir güvence sağlayabilirdi ancak ABD menşeili bir domain transferi için Türkiye'de noter onaylı bir sözleşmeye yapmak yerine, böyle bir servisten yararlanmanızın çok daha büyük bir güvence olacağını söyleyebilirim.