Mesajı Okuyun
Old 21-10-2011, 14:52   #1
R.K.A.

 
Varsayılan Haksiz Tutuklama Tazmİnati / Beraat Ve DÜŞme Karari

Müvekkilim, 2004 yılında (sorgu tutanağına göre) "4 kişiye karşı fiili livataya eksik teşebbüs yoluyla ırza geçmeye eksik teşebbüs" suçundan sevkedildiği mahkemece "sanığın üzerine atılı suçtan dolayı suçun niteliği..." gerekçesiyle tutuklandı. Açılan dava neticesinde 2005 yılında verilen kararla mağdurlardan 2 tanesine karşı işlediği iddia edilen ırza tasaddi, ırza geçme, alıkoyma suçlarından beraatine, diğer 2 mağdura karşı işlediği iddia edilen aynı suçlardan mahkumiyetine karar verildi. Mahkumiyet kararı tarafımdan, beraat kararı C.Savcısı tarafından temyiz edildi ve Yargıtay tarafından Beraat hükümlerinin onanmasına, mahkumiyet hükümlerinin ÇKY 24/2 ve CMK m.231 değişikliği nedeniyle bozulmasına karar verildi. Bozma üzerine yapılan yargılama neticesinde de müştekilerin şikayetten vazgeçmeleri ve uzlaşma nedeniyle davaların düşürülmesine karar verildi.

Sorulm şu:

Müvekkilin 4 kişiye karşı fiili livataya eksik teşebbüs yoluyla ırza geçmeye eksik teşebbüs suçundan tutuklanmış olduğu ve bunlardan ikisi ile ilgili davadan beraat etmiş olması nedeniyle müvekkil haksız tutuklama tazminatı alabilir mi? Benzer bir duruma ilişkin Yargıtay kararı bulamadım. Yargtayın bu konuda bir kararı var mı?

Ayrıca;
Beraat kararının kesinleşmesinin üzerinden 1 yıldan fazla süre geçti. Tutuklama tarihi itibariyle 466 sayılı kanunun uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Zira işbu kanunda da 1 yıllık hakdüşürücü süre olmadığını biliyorum. Bu konuda da fikirlerinizi paylaşmanızı istirham ederim.