Mesajı Okuyun
Old 17-10-2011, 17:50   #3
tiryakim

 
Olumlu TMK 887.Maddesi Gereği İpotek borçlusuna ihtarname çekilmesi zorunludur.

Alıntı:
Yazan Av.Ayşe Acar
Merhabalar
İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamsız takip için önceden ihtar yapmak zorunlu mudur?

İhtar zorunlu ise elinde ihtarname örneği bulunan arkadaşlar paylaşabilir mi?
Saygılar

Halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir.İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmez.İpotekli taşınmazın maliki borçtan şahsen sorumlu değilse, alacaklının ödeme isteminin ona karşı etkili olması, bu istemin hem borçluya, hem kendisine karşı yapılmış olmasına bağlıdır.

Alıntı:

4.
Ödeme istemi
Madde 887 - İpotekli taşınmazın maliki borçtan şahsen sorumlu değilse, alacaklının ödeme isteminin ona karşı etkili olması, bu istemin hem borçluya, hem kendisine karşı yapılmış olmasına bağlıdır.

Alıntı:



… … NOTERLİĞİ’ NE

İHTARNAME








Alıntı:



İHTAR EDEN :

VEKİLİ :

İHTAR EDİLEN :

KONU : ... ... ile ... ... arasında düzenlenen Bayilik Sözleşmesi’nden doğan ve .../.../... tarihinde muaccel hale gelen ... TL. borcun ödenmesi istemine ilişkindir.


AÇIKLAMA LAR :

1-) .../.../... tarihinde müvekkilimiz ile imzalanan Bayilik Sözleşmesi’nin gereği olarak borçlu ... ... tarafından ödenmesi gereken ... TL. borç .../.../... tarihinde muaccel hale gelmiştir. Söz konusu sözleşmenin teminatı olarak … Caddesi … Sokak No: … …/…. adresinde bulunan tarafınıza ait taşınmaz üzerinde … ipoteği konulmuştur.

2-) 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’ nun 887. maddesinde belirtildiği üzere;

İpotekli taşınmazın maliki borçtan şahsen sorumlu değilse, alacaklının ödeme isteminin ona karşı etkili olması, bu istemin hem borçluya, hem kendisine karşı yapılmış olmasına bağlıdır.”

3-) Söz konusu sözleşmenin teminatı olarak taşınmazınız üzerine konulan ipotek gereği borcun ... gün içinde ödenmesini, ödenmemesi halinde mevcut ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takibe geçileceğini ve ileride açılması muhtemel davalarda yargılama giderleri ve vekalet ücretinin de tarafınıza yükleneceğini ihtaren bildiririz.



İHTAR EDEN VEKİLİ
Av.

SAYIN NOTER;

Üç suretten ibaret olan işbu ihtarnamenin bir suretinin dairenizde saklanmasını, bir suretinin muhataba memur vasıtasıyla tebliğini ve muhataba tebliğ şerhini havi bir suretinin de tarafımıza verilmesini saygı ile ihtar eden vekili olarak talep ederiz. …/ …/ …


İHTAR EDEN VEKİLİ
Av.


TMK 887. Maddesi gereği İpotek Borçlusuna ihtarmane gönderdilmesi zorunludur. İpotek borçlusuna gönderilen ihtarname örneği yukarıda ve bu hususa ilşkin kararda 2 numaralı cevaptadır.

Teşekkürler...