Mesajı Okuyun
Old 17-10-2011, 11:11   #2
AV. İLKER VURAL

 
Varsayılan

Adli yargının vermiş olduğu böyle bir tespit kararından ve bu tespit dolayısıyla SGK’ya yapılan tescil başvurusundan sonra alınan olumsuz cevap üzerine ilamın infazı için yeni bir dava açabileceğinizi düşünüyorum.

Burada, adli yargının 3 yıllık çalışmanın tespit edildiği yönünde bir karar verdiği ve SGK’nın davaya taraf olmadığı, yine kararın SGK’ya edim yükleyen bir karar olmadığı yönünde bir itirazla karşılaştığınız anlaşılıyor. Böyle bir durumda SGK imkan varsa işverene veya ilgiliye primlerin ödenmesi için başvurur. Primlerin ödenmesi için başvuru imkanı yoksa veya bu başvuru sonuçsuz kalmışsa SGK talebinizi reddetmiştir sanıyorum.

Yukarıda belirttiğim üzere suç duyurusunda bulunmaktan ziyade, sosyal güvenlik hakkının anayasal bir hak olduğunu da düşünürsek, SGK’nın bu primler ödenmediği zaman (tespit davası açılmadan önce) işverene veya ilgiliye başvurması gerektiği, SGK işçinin primini ödemeyen işverene başvurmamışsa SGK’nın bu hususta tam kusurlu olduğu ileri sürülerek ilamın infazı için yeni bir dava açılabileceğini düşünüyorum. Ancak olayda ilgili kendi sigorta primini yatırmakta gecikmişse ilgilinin kusura da gündeme gelebilir.
AV. İLKER VURAL