Mesajı Okuyun
Old 14-10-2011, 23:27   #10
mntopcu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan eke
protesto cirantaya değil bonoyu keşide eden asıl borçluya çekilir. Takibiniz geçerlidir. İptal olmaz. Cirantanın itiraz etmesi ile takibe ilişkin durdurulma kararı verilmedi ise süratle takibe devam edebilirsiniz.

Sayın eke'ye aynen katılıyorum, protesto keşideciye çekilir, cirantaya çekilmez. TTK m.626,642,690 bu hususu düzenlemektedir.Keşidecinin protesto edilmesi yeterlidir. Edilmişse hem keşideci hem de cirantalar hakkında takip yapılabilir. Ancak keşideciye protesto gönderilmemişse cirantalar aleyhine takip yapılamaz (cirantanın protesto ile ilgisi de bununla sınırlıdır), sadece keşideciye takip yapılabilir.
Ben bir bankanın avukatıyım. Uygulamada şimdiye kadar cirantaya gönderilmiş bir protesto evrakına da rastlamadım. Zaten teknik olarak çoğu zaman imkansızdır. Zira bonolarda genellikle cirantaların adresi yazılı olmuyor.

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
Protesto edilmeyen cirantaya kambiyo takibi yapılamayacağına dair THS'de birçok başlık bulunmaktadır. Sadece birini aktarıyorum:

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=48814

Sayın A.Suat Ergin'e kesinlikle katılmıyorum. Gerekçesini yukarıda izah ettim. Ayrıca verilen başlık dahil olmak üzere THS'deki benzer başlıkların hiçbirinde böyle bir husus yer almıyor. Tüm açıklamalarda ve yargıtay kararlarında "cirantanın" değil "keşidecinin" protestosundan bahsediliyor. Herhalde bir yanlış anlama sözkonusu.