Mesajı Okuyun
Old 12-10-2011, 13:57   #2
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan evo09
Değerli meslektaşlarım, müvekkil, A şahsından bir taşınmaz alıyor. Bu taşınmaz üzerinde X bankası lehine tahsis edilmiş ipotek var. İpotek bedeli 200.000 TL, söz konusu şahsın kredi borcu da yaklaşık 100.000 TL civarında. Müvekkil ayrıca taşınmazı aldığı A şahsına 40.000 TL civarında çek vermiş. A şahsı da bu çekleri söz konusu bankadan kullanmış olduğu ve kullanacağı çeklere karşılık teminat olarak bankaya veriyor. Müvekkil, A şahsının kredi borcunu ödeyip ipoteği kurtarmak istiyor. Ancak bu sefer de çekler karşısına çıkıyor. Banka çekleri krediden mahsup etmeyeceğini, paranın ödenmesi halinde ipoteği çözeğini, çekleri iade etmeyeceğini belirtiyor. Bu şahsın banka şubesine başka kredi borcu da yok. Benim sorum şu: Banka bu çekleri tüm kredinin kapnması halinde dahi elinde tutma hakkına sahipmidir? Ayrıca biz müvekkile vekaleten bankada A şahsının kredi sözleşmelerini, kredi bilgi ve belgelerini inceleyebilirmiyiz?

Çeklerin bedelsizliği iddiasıyla, kredi bedelinin ödenmesi halinde, banka aleyhine menfi tesbit davası açılabileceği kanısındayım.

Belgeleri A şahsının vekili olmadığınız için inceleyemeyeceğiniz kanısındayım. Celb olunduğunda incelersiniz. Ancak, Av.Kanunu m.2/3 çerçevesinde bilgi verilmesini talep ediniz.

Saygılarımla.