Mesajı Okuyun
Old 09-10-2011, 20:20   #1
Ceşenkul

 
Varsayılan her altı ayda bir enflasyon %5 oranında artış şartı ve gerekmediği halde artırılan kira bedeli.

Arkadaşlar,

Müvekkil 2005 yılında bir işyeri kiralar. Sözleşme süresi 1 yıldır ve her altı ayda bir enflasyon + %5 oranında artış öngörülür. Kiralar mal sahibi tarafından 2011 yılına dek bu şekilde artırılır. Müvekkil son birkaç yılda kiraları ödemekte güçlük çeker. Mal sahibi ile uzlaşarak birikmiş kira borcunu taksitler halinde ödemek üzere yapılandırırlar. Ancak müvekkil bu taksitleri ve günü gelmiş kiraları da ödeyemez ve mal sahibinin giriştiği 13 örnek takip sonucu süresinde itiraz ve ödeme de olmadığından tahliye davası ile karşı karşıya kalır. Bu bilgiler ışığında:

1-Bilindiği gibi sözleşmedeki (yıllık) artış şartı sadece sözleşmenin yenilendiği ilk yıl için geçerlidir. Sözleşmede yer alan(bir sonraki dönemden söz edilmeksizin) her 6 ayda bir enflasyon+%5 şeklindeki artış sonraki yıl için geçerli midir?

2- Müvekkil artış şartının bugüne dek geçerli olduğunu sanarak kiraları buna göre artırmıştır. Oysa yukarıdaki sorunun yanıtının olumsuz olduğunu varsaysak dahi mal sahibi kira tespiti yaptırmadığı sürece müvekkilin 2007 başından bu yana artış yapmasına gerek yoktu. Müvekkilin (gerekmediği halde)fiili olarak bu artış şartına uygun ödeme yapması karşı tarafa bir kazanılmış hak sağlar mı?

3. Müvekkilin birikmiş kira borçları için mal sahibi ile vardığı uzlaşma ve yapılandırma (gerekmediği halde artırdığı) kiraları kabul ettiği anlamına gelir mi?
Bu arada işyeri 2005 yılında aylık 12.000.- TL bedelle kiralanmıştır. Esirgemeyeceğinizi umduğum ilginiz için şimdiden teşekkürler...