Mesajı Okuyun
Old 07-10-2011, 06:12   #48
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Kardan Adam
Gider avansı, vergi, resim, harç ve ve benzeri malî yükümlülük sınıfına girmiyor demek ki?

(Kedidir kedi)

Bence gider avansı yükümlülüğü HMK.120. madde ile getirilmiştir.Gider avansı yükümülüğünü ihdas eden Yönetmelik değildir! Üst norm olan kanundur.

Alıntı:
Harç ve avans ödenmesi
MADDE 120- (1) Davacı, yargılama harçları ile her yıl Adalet Bakanlığınca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır.

Bu bağlamda kanaatimce Anayasa 73'e de uygundur.

Gider avansının miktarının dönemin koşullarına göre değişebilir nitelikte olması ve bu miktarların yönetmelikle belirlenmesi, gider avansı yükümlülüğünün Yönetmelikle zorunlu hale getirildiği (ihdas edildiği) yönünde değerlendirilemez. Bilindiği üzere Yönetmelikler, Kanun ve Tüzüklerin uygulanmasına hizmet ederler ve üst norm niteliğinde ki bu mevzuatlara aykırı olamazlar. Somut olayda da kanunun getirdiği yükümlülük, Yönetmelikle uygulanmaktadır.


Not: Aksi düşünce, her türlü harç, vergi ve sair mali yükümlülüklerin sadece miktarını tayin bakımından 15 günde 30 günde 3 ayda bir kanun değişikliğini gerektirir ki bunun kabul edilebilir, anlaşılabilir- savunulabilir bir yönü olamaz.