Mesajı Okuyun
Old 06-10-2011, 09:43   #3
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

4721 S. TMK m.112, m.113, Vakıflar Kanunu'nu ve TMK Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tüzük ve Yönetmeliği de incelemenizi öneririm.

Ben de şu sıra bir vakfın, vakıf senedinde vakfa özgülediği malın satış izni için Mahkemeye başvuracağım. İşin enteresan yanı bu konuyu görüştüğüm bir hakim bey 20 yıldır bu işi yapıyorum hiç böyle bir davaya denk gelmedim dedi. Başka bir hakim ile görüşeyim ben o zaman deyince de "efendim ben bilmiyorsam başkası nasıl bilsin 20 yıldır bu işi yapıyorum ben!" gibi iddialı bir laf etti. Ben de "peki sormam o zaman" demedim tabii. Ancak sorduğum kimse net bir yanıt veremedi.

Ben araştırmalarım neticesinde şu şekilde yapacağım, Vakfın malın satışına ilişkin kararı mevcut. Bu karar ile birlikte, vakfın idare merkezinin bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'nde hasımsız bir dava açacağım. Anladığım kadarı ile Mahkeme, denetim makamının (bu da yönetmelikte Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak belirtiliyor) da görüşünü sorarak malın satışı için izni verecek. (diye umut ediyorum en azından. )

Ancak mal satışına ilişkin özel hüküm mevcut, sizin sorunuz vakıf senedinde değişikliğe ilişkin. Bu ayrımı gözden kaçırmayın. Bu nedenle değişikliğin neye ilişkin olduğu da önemli zira mevzuatta bununla ilgili özel düzenlemeler var.

Örneğin Vakıflar Yönetmeliği'nden:

Alıntı:
İdare şeklinin değiştirilmesi

MADDE 14 - (1) Haklı sebepler varsa mahkeme, vakfın yönetim organı veya Genel Müdürlüğün istemi üzerine diğerinin yazılı görüşünü aldıktan sonra vakfın örgütünü, yönetimini ve işleyişini değiştirebilir.

(2) İstihdam edilenlere ve işçilere yardım vakıflarında, vakıf senedinin, faydalananların vakıftan faydalanma şartlarına ve idareye iştiraklerine dair hükümlerinde yapılacak değişikliklerin vakıf senedinde bu hususta yetkili olduğu belirtilen organın kararı üzerine, Genel Müdürlüğün yazılı düşüncesi alındıktan sonra mahkeme tarafından kararlaştırılır.

(3) Türk Ticaret Kanununun 468 inci maddesi gereğince kurulan vakıflardan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi hükümlerine tabi olanların vakıf senetlerinde yapılacak değişiklik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının uygun görüşünden sonra, Genel Müdürlüğün yazılı görüşü alınarak yerleşim yeri mahkemesi tarafından kararlaştırılır.

Adres ve vakıf yöneticilerinin değişikliği

MADDE 15 - (1) Senet değişikliğini gerektirmeyen aynı yerleşim yeri içerisinde yapılacak adres değişikliğinin değişiklik tarihinden itibaren; yönetim organına seçilenlerin isimleri ile tebligata esas adreslerinin ise seçim tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili bölge müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.


Saygılar,