Mesajı Okuyun
Old 29-09-2011, 23:30   #10
Av.Dr.Yahya DERYAL

 
Varsayılan

OĞUZMAN/ÖZ, Borçlar Hukuku, Genel Hükümler, İstanbul 2009, s.124:

bbb) Resmî şekil
Resmî şekil, akdi oluşturan irade beyanlarının kanunda belirtilen usule göre resmî memur tarafından düzenlenen vesikada açıklanması ile gerçekleştirilir. Resmî şekle uyularak düzenlenen vesikaya resmî senet adı verilir.
Resmî şekle tâbi akitlerin en önemlileri, gayrimenkul mülkiyetini nakil borcu doğuran akitlerdir (BK. m. 213, 244/f. 2, MK. m. 706). Gayrimenkul üzerinde irtifak hakkı kurmaya yönelik sözleşmelerle (MK. m. 780, 795), gayrimenkul rehni (ipotek) kurmaya yönelik sözleşmeler de (MK. m. 856/ f. 3), kural olarak resmi şekle tâbidir468a.
Borçlar Kanunumuz, sıhhati (muteberliği) resmî şekle tâbi akitlerde bu husustaki resmî senetleri düzenlemeye hangi makamın yetkili olacağını ve senetlerin düzenlenmesinde uyulacak usul kurallarını belirtmemiştir.
Ancak, Noterlik Kanunu, m. 60 hükmü gereğince, herhangi bir kanunda farklı bir makam öngörülmedikçe, resmî şekle tâbi işlemleri noterler düzenleyecektir. Böylece hukukumuzda genel olarak resmî senet düzenleme yetkisi noterlere verilmiş ve uyulacak usul Noterlik Kanunu m. 84 vd.'da belirtilmiştir469. Fakat resmî şeklin arandığı en önemli alanı teşkil eden gayrimenkul mülkiyetini nakil borcu doğuran akitlerle, sınırlı aynî hakların tesisi borcunu yükleyen akitlerde resmî senet düzenleme yetkisi, tapu sicil muhafız ve memurlarına verilmiştir (Tapu K. m. 26)469a. Ancak gayrimenkul satış vaadi (Noterlik K. m. 60) ve ölünceye kadar bakma akitlerini (BK. m. 512) düzenleme yetkisi noterlere aittir470. Ölünceye kadar bakma akitleri için, resmî senet düzenlenirken Medenî Kanunun miras mukaveleleri için öngördüğü resmî vasiyetname düzenlenmesine ilişkin hükümlere (MK.m.532 vd.545) uyulacaktır. Karayolları Trafik Kanunu m. 20/d ise, trafik siciline tescilli araçların devrine yönelik sözleşmeleri noterlerin düzenlemeye yetkili olduklarını hükme bağlamıştır.
Yetkili olduğu konularda noterlerin ancak re'sen düzenleme şekline uyarak düzenledikleri noter senetleri (Noterlik K. m. 84 vd.), sıhhat şartı olan resmî şekli gerçekleştirir. Noterlerin sadece imza tasdiki yaptıkları senetler (Noterlik K. m. 90 vd.), sıhhat şartı olan resmî şekli gerçekleştiremezler.

Prof. Dr. Ahmet M. KILIÇOĞLU, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 5. Baskı, Ankara, 2005 s.76:

"Örneğin: Taşınmazlar üzerinde mülkiyet hakkının başkasına devrine ilişkin sözleşmeler resmi yazılı geçerlilik koşuluna bağlıdır (MK.m.706; BK.m.213 vd). buna resmiyet verecek olan makam Tapu Kanunu’nda Tapu Sicil Memur ve Muhafızları olarak belirlenmiştir. Noterler taşınmaz satım sözleşmesi değil, ancak taşınmaz satış sözleşmesi yapabilirler (1512 sayılı Noterlik Kanunu). Finansal kiralama sözleşmesi (3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunun m.8) ve motorlu araçların satışı noterlerde resmi yazılı şekilde yapılması zorunlu (2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu m. 20) sözleşmelere örnek gösterilebilir".