Mesajı Okuyun
Old 29-09-2011, 10:53   #3
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.yağmur deniz
Davalılar vekili ücretini alamadığı için icra takibine geçiyor.Davalılar ise önce vekillerini azlediyor sonra ise " dava kesinleşmediği için vekillerinin ücrete henüz hak kazanmadığını "ileri sürerek takibe itiraz ediyorlar.
not:dava tapu iptali ve tescil .Dolayısıyla ,ceza davalarındaki gibi kesinleşmeyi beklemek mi gerekli?yoksa hukuki yararın sağlanması yeterlimi ?
Sayın av.yağmur deniz
Aşağıda sunulan kurallara göre avukatın ücreti kesin hüküm elde edilene kadar yapılacak işlerin karşılığıdır. Avukatın bu ücrete ne zaman hak kazanacağı için ise vekalet sözleşmesine bakılmalıdır.

Avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder.Hakkın elde edilip edilmemesi avukatı ilgilendirmez; avukat hukuki yardımını yapmakla görevini ifa eder. Davanın sonucu avukatı ilgilendirmez. Davanın kararı henüz kesinleşmemişse "hakkın elde edilmesi" ile "hukuki yardım" süreci sona ermemiş demektir.

Taşınmazın mülkiyetine ilişkin kararlar kesinleşmeden icra ve infaz edilemez. Dava konusunun fer’isi olan karşı taraf avukatlık ücreti de kesinleşmeyi beklemek zorundadır. Hukuki yararın sağlanıp sağlanmadığı karar kesinleşmeden anlaşılmaz.

Bu aşamada avukatın ücretini almak için müvekkiline icra takibi açması, müvekkilin avukatına duyduğu güveni yok ettiğinden, müvekkilin avukatı azletmesi için haklı neden oluşturur kanısındayım.

Karar kesinleşmediğinden hukuki yardıma muhtaç olan müvekkilin işi henüz bitmediğinden azil geçerlidir diye düşünüyorum.

İlgili hükümler aşağıda sunulmuştur:

Avukatlık Kanunu
AVUKATLIĞIN AMACI
Madde 2 - Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.
Madde 163.- Avukatlık sözleşmesi serbestçe düzenlenir. Avukatlık sözleşmesinin belli bir hukuki yardımı ve meblağı yahut değeri kapsaması gerekir.
AVUKATLIK ÜCRETİ
Madde 164.- Avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder.
İŞİ SONUNA KADAR TAKİP ETME ZORUNLULUĞU VE BAŞKASINI TEVKİL
Madde 171 - Avukat, üzerine aldığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadar takip eder.
AVUKATIN İŞİ TAKİPTEN VAZGEÇMESİ, AZLİ VE ÜCRETİN GÜNÜNDE ÖDENMEMESİ
Madde 174 - Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır.
Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. Anlaşmaya göre avukata peşin verilmesi gereken ücret ödenmezse, avukat işe başlamakla zorunlu değildir. Bu sebeple doğabilecek her türlü sorumluluk iş sahibinindir. Yazılı sözleşmedeki diğer ödeme şartlarının yerine getirilmemesinden dolayı avukat işi takip etmek ve sonucunu elde etmekten mahrum kalırsa sorumluluk bakımından aynı hüküm uygulanır.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi
Avukatlık ücretinin kapsadığı işler
MADDE 2 – (1) Bu Tarifede yazılı avukatlık ücreti kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır