Mesajı Okuyun
Old 23-09-2011, 16:22   #3
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
Sayın Aladağ,



Arsa sahiplerinin, müteahhitten, 20 dairenin tamamlanması konusunda bir alacağı vardır; işbu alacak için ipotek kurulmuştur.

Alacağın kısmen temliki mümkün olduğuna göre; arsa sahibi, noter sözleşmesinde "satışını vaadettiği daireye ilişkin olarak, müteahhitle yaptığı sözleşmedeki haklarını da üçüncü kişiye devrettiği"ni yazmakla müteahhitten olan "sözleşmeye konu dairelerin eksiksiz tamamlanması" konusundaki alacağının bir kısmını, daireyi satın alan 3. kişiye temlik etmiştir. Alacağın devredilmesiyle alacağı teminat altına alan ipotek de kendiliğinden alacağı devralana geçer. Ayrıca 4721 S.K. m.891 (İpotekle güvence altına alınmış bir alacağın devrinin geçerli olması, devrin tapu kütüğüne tescil edilmesine bağlı değildir.) mucibince ipotekle temin edilmiş alacakların devri konusunda özel bir geçerlik şekli de öngörülmemiştir.

Bu çerçevede elimizde üçüncü kişinin, arsa sahibinden alacağın temliki ile elde ettiği ve işbu alacağın fer'i niteliğinde ipotek hakkı vardır diyebiliriz (diye düşünüyorum ).


Sayın Öksüz,

Öncelikle teşekkür ederim.

Yukarıdaki hususlarda aynı düşüncedeyiz. Sorun, işi pratiğe dökmekte: İpotek tapuda arsa sahibi adına görünüyor; bunun (kısmi olarak) iptali ile ipoteğin müvekkil adına tescilini nasıl sağlayacağız? Böyle bir talep içeren davaya hiç rastlamadım.

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
Sizin sorunuzda arsa sahibi ile müteahhit arasındaki davada; üçüncü kişi (veya müteahhit) "arsa sahipleri lehine (üçüncü kişiye devredilen daireye ait) eksik ve kusurlu işler bedelinin ödenmesine hükmedilemez; çünkü, arsa sahibi işbu eksik ve kusurlu işleri talep hakkını ve alacağını üçüncü kişiye devretmiştir ve bu devir sebebiyle üçüncü kişinin ikame ettiği dava ile üçüncü kişi lehine eksik ve kusurlu işlerin bedelinin ödenmesine karar verilmiş ve bu karar kesinleşmiştir..." diyebilir. Müteahhit, üçüncü kişinin kesinleşen davası ile hükmedilen miktarın arsa sahibi ile olan davası bedelinden mahsubunu da talep edebilir (diye düşünüyorum )

P.S 2: Borçlu müteahhit, üçüncü kişinin ikame ettiği dava ile alacağın temlikinden haberdar olduğuna göre iyiniyetle, alacağı devredene yaptığı ödeme de kendisini borçtan kurtarmayacak.

Saygılar...

Bu hususlarda sorunumuz yok; arsa sahibi kendisinde kalan dairelerin eksikliklerinin tazmini için dava açmış, davası müvekkil üçüncü kişinin dairesini kapsamıyor.