Mesajı Okuyun
Old 21-09-2011, 14:16   #1
AV. MUSTAFA ALİ

 
Varsayılan Yeni HMK Ve Görev Sorunu

1 EKİM 2011 Tarihi itibariyle Yeni Humk yürürlüğe girecek. Yeni Kanun metnini alıp daha önce okumuştum. Uygulamada değişecek pek çok şey var, mesela tanığa doğrudan soru sorma imkanı, delil dilekçesinde delilleri, tanığın ifade vereceği hususları hasretmek .... vs. Tüm bunları ayrı bir forumda tartışmayı, bilgilenmeyi çok isterim. Malumunuz, yeni bir usul getirilir, sonrasındaki süreçte uygulamalayla çok şeyler öğrenilir, yeni sorunlar çıkar ....
Ben şimdilik Yeni Humk'ta dikkatimi çeken (daha doğrusu okurken Humk metninin ilk maddeleri olduğundan ilk olarak aklıma takılan) bir sorunu görüş ve önerilerinize sunmak isterim.
YENİ HUMK'TA GÖREV
Yeni Humk öncekinin aksine olarak 1. madde ile "açıkça" görev konusunun kamu düzeninden olduğunu belirtmiştir. Eski Humk'ta değeri para ile ölçülebilen davalardaki temel ölçüt dava değeri idi. Her sene belirlenen miktarlarla hangi davanın Sulh, hangisinin Asliye Hukuk Mahkemesi'ne ait olduğunu anlardık. Değerin altındakiler Sulh, üstündekiler Asliye Hukuk Mahkemesinin görevine girerdi.
Yeni Humk bu konuda bir devrim gerçekleştirerek "Madde 2 : Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
Bu kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımandan da görevlidir." denilmek suretiyle, Asliye hukuk mahkemelerini bir torba mahkeme hükmüne getirmiş, açıkça aksi belirtilmedikçe tüm işleri asliye hukukların torbasına atmıştır.
Madde 4'te Sulh hukuk mahkemelerinin görevini kiralananın tahliyesi,mal-hak paylaşımı, izale-i şüyu, zilyetliğin korunması, bu ve diğer kanunlarda sulh hakiminin görevlendirildiği işler olarak belirtmiştir.
Benim ilk aklıma gelen soru "İhtiyati hacizleri nasıl yapacağız?" oldu. Kendimce aklımdaki sorulara cevap buldum. Sizlerin aklınıza gelenleri, görüş ve önerilerinizi okumak istiyorum.
1 Ekimden sonra görev konusunda çok sıkıntı yaşamayız umarım.
Saygılarımla.