Mesajı Okuyun
Old 19-09-2011, 11:25   #3
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Fatma B
Afyonda vuku bulan trafik kazasında poliçe Antalyada bir şubeden kesilmiş,davayı Ankarada bölge müdürlüğü olduğu için Ankarada açtık, sigorta şirketi yetki itirazında bulundu, Beyoğlu yetkilidir diyor. Hakim de Antalya şubesinden kesildiğinden Antalya Mahkemeleri yada Beyoğlu Mahkemeleri yetkilidir diyor. Ankarada da bölge müdürlüğü var buradan açılabileceğini iddia ediyorum. Elinde lehime Yargıtay Kararı olan arkadaşlar varsa paylaşabilirler mi?

Arkadaşım, yanılmışım. 2918 sayılı yasanın 110. maddesi gereği davanızda Ankara Mahkemeleri de yetkilidir. Örnek bir karar aşağıya ekledim. İhtiyaç halinde başkalarını da bulabilirim. Kolay gelsin.



T.C.

YARGITAY

17. HUKUK DAİRESİ

E. 2009/1997

K. 2009/4279

T. 15.6.2009

• MOTORLU ARAÇ KAZALARI ( ZMSS Poliçesinden Kaynaklanan - Davacılar Seçimlik Hakkını Kullanarak Davayı Davalının Şubesinden veya Acentasından Daha Yetkili Organı Olan Yerde Açtığı Gözetilerek Yetki İtirazının Reddi Gerektiği )

• ZMSS POLİÇESİNDEN KAYNAKLANAN TAZMİNAT ( Trafik Kazası - Davacılar Seçimlik Hakkını Kullanarak Davayı Davalının Şubesinden veya Acentasından Daha Yetkili Organı Olan Yerde Açtığı Gözetilerek Yetki İtirazının Reddi Gerektiği )

• YETKİLİ MAHKEME ( ZMSS Poliçesinden Kaynaklanan Tazminat - Davacılar Seçimlik Hakkını Kullanarak Davayı Davalının Şubesinden veya Acentasından Daha Yetkili Organı Olan Yerde Açtığı Gözetilerek Yetki İtirazının Reddi Gerektiği )

818/m.45

2918/m.110


ÖZET : Dava, ZMSS poliçesinden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
Davalının genel merkezi Kadıköy, İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Ankara, ve poliçenin tanzim edildiği yerde Muğla olup, trafik kazası da Muğla'da meydana gelmiştir. Bu durumda, davacılar seçimlik hakkını kullanarak davayı, davalının şubesinden veya acentasından daha yetkili organı olan İç Anadolu Bölge Müdürlüğünün bulunduğu Ankara'da açtığı gözetilerek yetki itirazının reddi ile işin esasına girilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.

DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda;
kararda yazılı nedenlerden dolayı tazminat davasında mahkemenin yetkisizliğine ve dava dilekçesinin yetki nedeni ile reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

KARAR : Davacılar vekili dava dilekçesiyle, davalı tarafa zorunlu mali sorumluluk sigortası ile sigortalı olan dava dışı araç sürücüsünün kusurlu hareketi ile meydana gelen kazada desteklerinin öldüğünü açıklayıp, fazlaya dair haklarını saklı tutarak 6.500 YTL destekten yoksun kalma tazminatının temerrüt tarihi 26.8.20 08 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı sigorta şirketi vekili cevap dilekçesiyle, kazanın Muğla'da olduğunu, sigorta poliçesinin de burada tanzim edildiğini, davanın davalının ikameti olan Kadıköy Asliye Ticaret mahkemesinde açılması gerektiğini belirterek yetki itirazında bulunmuştur.

Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan kanıtlara göre; davarını kazanın vuku bulduğu ve sigorta poliçesinin tanzim edildiği Muğla yada davalının ikameti olan Kadıköy mahkemelerinde açılması gerektiği, davalının yetki itirazının süresinde ve haklı olduğunu, davalının Bölge Müdürlüğünün bulunduğu yer mahkemesinde davanın açılamayacağı gerekçesi ile mahkemenin yetkisizliğine ve dava dilekçesinin yetki nedeni ile reddine, talep halinde dosyanın yetkili Kadıköy Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş, hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dava, ZMSS poliçesinden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 110. maddesi ile ile ZMSS Genel Şartlarının C.7.maddesinde, motorlu araç kazalarından dolayı hukuki sorumluluğa ilişkin davalar sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinde birinde açılabileceği gibi, kazanın vukuu bulduğu yer mahkemesinde de açılabileceği düzenlenmiştir. Anılan bu düzenlemeler ve HGK'nun 25.12.2 002 tarih ve 2002/11-1105 karar sayılı ilamı ile 11.Hukuk Dairesinin 12.5.2003 tarih 2002/12795-2003/4741 ve 12.5.2003 tarih 2002/11946-2O03/4737 karar sayılı kararlarında, "birden fazla ( genel ve özel ) yetkili mahkeme varsa, davacının bu mahkemelerden birinde dava açmak hususunda seçimlik hakkına sahip olacağını" belirtmiştir.

Somut olayda, davalı ZMSS’nın genel merkezi Kadıköy, İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Ankara, ve poliçenin tanzim edildiği yerde Muğla olup, trafik kazasıda Muğla'da meydana gelmiştir. Bu durumda, davacılar seçimlik hakkını kullanarak davayı, davalının şubesinden veya acentasından daha yetkili organı olan İç Anadolu Bölge Müdürlüğünün bulunduğu Ankara'da açtığı gözetilerek yetki itirazının reddi ile işin esasına girilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 15.06. 2009 günü oybirliği ile karar verildi.