Mesajı Okuyun
Old 18-09-2011, 00:07   #8
Gemici

 
Varsayılan

Ne demiş Medeni Kanun:
Nişanlanma evlenme vaadi ile olur, ama evlenmeye zorlamak için dava hakkı vermez!

Avukatla müvvekilinin kendi aralarında yaptıkları anlaşma, dava açma veya vekil/müvekkil ilişkisini sürdürme konusunda, dava hakkı verir mi peki?
Bence hayır.
Bu anlaşma dava hakkı verir demek, avukata verilen bir vekaletnamenin avukatın müvekkile 'bıktım artık senden, çek git artık başımdan' demesine kadar geçerliliğini koruyacağı anlamına gelir.

Ortada bir anlaşma olduğu sürece tarafların karşılıklı hakları ve borçları vardır. Belirli koşullar gerektirmediği sürece tarafların anlaşmayı sürdürme yükümlülükleri ve karşı taraftan anlaşmayı sürdürmesini isteme hakılar yoktur bence. Söz konusu belirli koşullar yasadan doğabileceği gibi anlaşmadan da kaynaklanabilir.

Bence, noterden de olsa verilen bir vekaletnamenin vekaletnameyi veren kişiyi müvekkil/vekil ilişkisini sürdürmeye zorlaması anlaşma yapma özgürlüğüne getirilen bir kısıtlamadır. Bir avukata verilen vekaletname, diğer bir avukata vekaletname ve dava vermeye engel olamaz. Olayın herhangi cezai bir boyutu yoktur. Olayda üçüncü kişi olan avukatın da herhangi bir sorumluluğu düşünülemez.
Ama...
* İlk avukat o zamana kadar yaptığı işlemlerin karşılığını ister ve
* ikinci avukat, müvekkili birinci avukata verdiği sözü tutmaması konusunda ayarttı ise, durum değişebilir.
* Söz konusu avukat kendisinden önce başka bir avukata veakaletname verilmiş olduğunu biliyor idiyse meslek etiğine aykırı davranmıştır bence.

Saygılarımla