Mesajı Okuyun
Old 11-09-2011, 23:13   #3
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan senemü
Kat Malikleri Kurulu kararı ile yönetim ve denetim ibra edilmemiş; zararın tespiti için kat mailkerinden oluşan bir komisyon kurulmuştur. Komisyon yönetici ve denetçinin apartmanın 15.000 TL alacağını hesaplarda göstermediğini tespit etmiştir. Bu durumda yönetici ve denetçiye karşı açılacak alacak davasında yetkili mahkeme Sulh Hukuk mu Asliye Hukuk Mahkemesidir? Her nekadar kat mülkiyetinden kaynaklı sorunlarda Sulh Hukuk Mahkemesi yetkili olsada miktar bakımından da Asliye Hukuk Mahkemesi yetkilidir. Bu durumda dava hangi mahkemede açılmalıdır?
Diğer taraftan bu bir tazminat mı yoksa alacak davası mıdır?
Suç duyurusunda bulunmak istersen bu hangi suçtur? Emniyeti suistimal mi, zimmet mi, görevi kötüye kullanma mı? Cevap ve değerli yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla

Alıntı:
Yazan Av.Ömer Güntay
Sayın meslektaşım,

1. Olayın kat mülkiyeti hukukundan değil, bir hukuka aykırı-haksız fiilden kaynaklandığını düşünüyorum. Yönetici ve denetçi hukuka aykırı olarak zarar vermişlerdir; tazmin borcu altındadırlar. Bu nedenle görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.

2. Suç güveni kötüye kullanma suçu olarak nitelenmelidir. Diğer suçlar mahsus suçlardır, sadece kamu görevlisi/sayılan kişiler tarafından işlenebilir.

Saygılarımla.

Ceza Hukuku yönünden Sayın Güntay'ın yanıtına katılıyorum.
Ancak;
Sözkonusu komisyonun kat maliklerini temsil yetkisi yoktur ve kat malikleri adına dava açamaz. Her kat maliki haksız fiilden doğan zararının tazmini için ayrı dava açmalıdır. Bu davalarda görev, müddeabihe göre belirlenmelidir.