Mesajı Okuyun
Old 11-09-2011, 10:11   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Sizin kusurunuz bulunmadan eşiniz ayrı yaşama kararı alıp uygulamışsa ve halen de sizlerin geçimine katkıda bulunmuyorsa aşağıdaki madde uyarınca eşinize karşı boşanma istemi olmadan sadece nafaka davası açmanız mümkündür.

Alıntı:
III. Birlikte yaşamaya ara verilmesi
MADDE 197. Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.

Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.

Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.

Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hakim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.

Açacağınız davada 18 yaşından küçük çocuğunuzun velayetinin tedbiren tarafınıza verilmesini ve eşinizin aile birliği için yapması gereken katkının belirlenmesini isteyebilirsiniz.

Eşinizin kazanç ve gelirleri, mal varlığı ve sizilerin sağlık, eğitim ve genel ihtiyaç giderleriniz nazara alınarak bu katkı belirlenmeye çalışılır.

19 yaşındaki oğlunuz reşittir. Babasına karşı kendisi eğitim görmekte ise "yardım nafakası" davası açabilir.

Hak kaybına uğramamak ve ispat sorunu yaşamamak için bir avukattan DOĞRUDAN destek almanızı öneriyoruz.

Saygılar.