Mesajı Okuyun
Old 07-09-2011, 19:00   #1
Av. Göztepeli

 
Varsayılan Danıştay'ın Bozma Kararının Etkisi-Müktesep Hak-Kamu Yararı

Tüm meslektaşlarıma sevgiler saygılar...

1999 tarihli bir yönetmelik, aynı konuyu düzenleyen 2005 tarihli yeni yönetmelikle mülga oluyor.

2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin bir maddesinin iptali için Danıştayda dava açılıyor. Bu dava 2006 yılında karara çıkıyor ve yönetmeliğin davaya konu hükmünün iptaline karar veriliyor.

Ancak Danıştay 8. dairesi tarafından verilen bu karar, davalı idare tarafından temyiz ediliyor ve 2009 yılında İdari davalar kurulu tarafından ilgili yönetmelik maddesinin kamu yararını düzenlediğinden bahisle bozuluyor. Sonuç olarak dava konusu olan yönetmelik maddesi günümüz itibariyle yürürlükte.

Bu durumda 2006 ile 2009 arasında, Danıştay'ın ilk vermiş olduğu karara istinaden yapılan idari işlemlerin geçerliliği nedir? Söz konusu idari işlemin iptali için açılacak iptal davasında (BOZMA SEBEBİ OLARAK KAMU YARARI OLDUĞU DA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK) kazanılmış hak iddiası ne derece dinlenebilir? Bu bağlamda Danıştay İdari Davalar Kurulu'nun temyizen incelemesi sonucunda vermiş olduğu bozma kararı geriye yönelik olarak nasıl bir etki yaratır, arada yapılan idari işlemleri hukuka aykırı hale getirir mi?

Karışık sorduysam kusuruma bakmayınız. Soruyu okuyan tüm meslektaşlarıma şimdiden teşekkür etmeyi borç bilirim. Saygılarımla.