Mesajı Okuyun
Old 05-09-2011, 10:24   #2
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan aylinn
Sigortalı çalıştığım avukatın vergi borcu olduğu ve yatan cmk paraları kesildiği için birikmiş cmuk alacaklarımı faturalandırmamıştım ancak şimdi yeni bir avukatın yanında sigortalı olarak başlıyorum ve cmuk alacaklarımı yeni başladığım avukatın faturasından kesmek istiyorum barolar birliğini aradığımda sorun olmayacağını söylediler balıkesir barosu ise özellikle idari işlerde problem çıkabileceğini söyledi cmuklara kimin yanında girdiysem onun faturasından kesmem gerektiği söylendi. Bana yardımcı olabileceğiniz bir yasal dayanak var mı? Ben sorun çıkmaması gerektiğini düşünüyorum faturanın amacı vergilendirme ve her şekilde vergi ödemiş oluorum. Çalıştığım yerden kötü bir şekilde ayrılsaydım ne olacaktı? Hak ettiğim alacaklarım havaya mı gidecekti? Bu hususta yardımcı olabilirseniz sevinirim

Kesinlikle havaya giden bir hakkınız olmayacaktır.

Yanında çalıştığınız avukatın adına makbuz kesmeniz gerekliliği vergi mükellefi olmamanızdan yani sigortalı olarak çalışmanızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle sigortalı olarak yanında çalıştığınız avukatın vergi levhası üzerinden makbuz keseceksiniz. Makbuzdaki bilgilere göre alacak üzerinde vergi hesaplanacak ve vergi ve diğer tüm kesintiler yapılarak net CMK alacağı hesaba yatırılacaktır.

CMK alacakları bildiğiniz gibi faturalandırıldığında tahakkuk etmektedir yani daha önceden bir tahakkuk söz konusu değildir ve aynı şekilde bu alacaklara dair her türlü vergi ve kesintiler alacak toplamınız üzerinde kesilerek hesabınıza geçirilmektedir. Elinizdeki evrakları ne zaman CMK servisine götürüp sisteme girmesini sağlayıp makbuz keserseniz o zaman alacak hakkınız doğacak ve o zaman vergi tahakkuk edecektir.

Bu durumda bağlı bulunduğunuz baronun ilgili CMK servisine gidin elinizdeki evrakları verin ve verilen bilgiler doğrultusunda makbuzunuzu kesin; vergi ve kesintiler yapıldıktan sonra hakkınız ne ise hesabınıza geçirilecektir!