Mesajı Okuyun
Old 05-09-2011, 09:54   #6
Admin

 
Varsayılan

Öncelikle Sayın Aladağ tarafından da gösterilen iki konuyu incelemenizi öneririm:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=56914
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=5212

Mülkiyeti bir aile ferdine ait bir konutta işyeri açılması durumunda aslında aranızda kiracılık ilişkisi olmasa dahi, bağlı bulunduğunuz vergi dairesi sizden bir kira sözleşmesi istiyor. Bir işyeri açılışı yapmak için öncelikle işyeri adresinin bağlı olduğu vergi dairesine başvurmanız gerekiyor ve vergi dairesi de işyeri olarak gösterdiğiniz yerle ilgili ya SİZİN ADINIZA tapu, ya da kira kontratosu talebinde bulunuyor. Bu durum sadece avukat ofislerine özel değil, tüm işyerleri için geçerli. Ayrıca aile konutu olması da şart değil, vergi mükellefi ile tapu sahibinin hukuken farklı olduğu her durumu kapsıyor. Örneğin gayrımenkulün tapusu sizin adınıza olsa ve %99'u size ait bir Limited Şirket kurup, bu gayrımenkulü limited şirketin işyeri olarak göstermek isteseniz, vergi dairesi YİNE sizin şahsınızla, limited şirket arasında yapılmış bir kira kontratı talebinde bulunuyor, zira malumunuz üzere limited şirketin tüzel kişiliği mevcut.

Ve elbette bu şekilde vergi dairesine sunulmuş bir kira kontratosu olduğu zaman da, otomatik olarak:
1- Kiracı için stopaj
2- Kiralayan için -belirlenen limitler aşılıyorsa- kira geliri için gelir vergisi
mükellefiyeti kendiliğinden doğuyor.

Vergi dairesine "ben esasında kiracı değilim, kira da ödemiyorum!" demeniz de çoğu kez işe yaramıyor, onlar işi bürokrasi otomatiğine bağlamış, işyeri açılışı için ya adınıza tapu, ya da kira kontratosu istiyor.

Ancak işyeri açılışını yaptıktan sonra Defterdarlığa başvurup durumu izah ederseniz, stopaj yükümlülüğünden kurtulabileceğiniz bir Defterdarlık yazısı almanız mümkün olabilir.

Zira aslında Vergi Dairesinin uygulaması son derece manasız ve herşeyden önce Maliyeyi zarara sokuyor: Siz gerçekte kiracı olmadığınız ve kira ödemediğiniz halde, sizi ailenizle kira sözleşmesi yapmaya zorladığında Maliye 2 kuruş stopaj geliri elde edeceğim derken, sizin gelir verginizden ciddi oranda kayba uğruyor, çünkü bu gerçekte olmayan kira bedelinin stopajını öderken, bu defa, tüm kira bedelini masraf gösterip, gelirinizi ve dolayısıyla ödeyeceğiniz gelir vergisini azaltıyorsunuz, bu anlamda uzun vadede Maliye daha zararlı oluyor. Bunu Vergi Dairesine anlatmanız ise çok olası değil, ancak Defterdarlık bu derece ince düşünebiliyor.

Uzun lafın kısası, ilk açılışta, evet göstermelik de olsa bir kira kontratosu yapacaksınız, zira Vergi Dairesi işyeri açılışınızı onaylamak için buna sizi mecbur edecek ve bu nedenle de stopaj da ödeyeceksiniz ama esasında bu kontrattaki kira bedelini de masraf gösterip gelir verginizden düştüğünüz için çoğu kez avantajlı olacaksınız. Yine de stopaj yükümlüğünden kurtulmak ve ailenizi de gelir vergisi ile uğraştırmamak isterseniz, bu şekilde açılış yaptıktan sonra durumu Defterdarlığa bir yazı ile bildirip görüş istemenizi ve gelecek yazı doğrultusunda hareket etmenizi önerebilirim.